Senátorem za Prahu 9 byl zvolen Smoljak. Starostové tak budou mít nejsilnější klub

Senátorem za Prahu 9 byl zvolen David Smoljak (zdroj: ČT24)

Doplňovací volby do Senátu za obvod Praha 9 vyhrál scenárista a zastupitel Vinoře David Smoljak (za STAN). Získal 60 procent hlasů a porazil starostu Prahy 9 Jana Jarolíma (ODS). Křeslo v Senátu se uvolnilo, když v lednu ze zdravotních důvodů rezignovala Zuzana Baudyšová (za ANO).

Smoljak získal 59,5 procenta hlasů, Jarolím 40,49 procenta. Volební účast dosáhla 11,45 procenta hlasů. Díky vítězství Smoljaka se senátorský klub STAN stane nejpočetnějším v horní komoře. Nový šéf hnutí Vít Rakušan nicméně sdělil, že až do příštích řádných senátních voleb Starostové nehodlají iniciovat změnu vedení horní komory.

„Pro mě je důležitá otázka nezávislosti médií veřejné služby. První věc, na které začnu spolupracovat, je příprava novely zákona, která by nezávislosti médií veřejné služby napomohla,“ řekl Smoljak s tím, že uvažuje o členství ve Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, který vede Jiří Drahoš (za STAN).

Smoljak vystudoval scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU. Pracoval v televizi, jako novinář a také na volné noze coby scenárista. Často se vyjadřoval k politice nebo médiím, patří k výrazným zastáncům nezávislosti médií veřejné služby, nyní jako koordinátor sdružení Svobodu médiím!

Aktivně se Smoljak do politiky zapojil v roce 2010, kdy kandidoval v komunálních volbách ve Vinoři, do zastupitelstva se ale dostal až o čtyři roky později. Vloni se stal radním pro územní rozvoj a životní prostředí. Za STAN se na podzim 2017 neúspěšně ucházel také o poslanecký mandát, vloni neuspěl v komunálních volbách v Praze.

  • Volební obvod zahrnuje městské části Praha 9 (bez Hrdlořez, Hloubětína a Malešic), Praha 14 (Kyje, Černý Most, Hostavice a část Hloubětína), Praha 19 (Kbely), Praha 20 (Horní Počernice), Praha 21 (Újezd nad Lesy), Běchovice, Dolní Počernice, Klánovice, Koloděje, Satalice a Vinoř.