Rodině Adama, který upadl do kómatu, pomáhají sbírky. Společnou řeč s nemocnicí zatím nenašli

168 hodin: Zničený život (zdroj: ČT24)

Lékaři v dnešní době dokáží mnohdy doslova zázraky, transplantují srdce, léčí rakovinu nebo operují ještě nenarozené děti. Dokument Infiltrace Obchod se svědomím, který minulý týden v pondělí odvysílala Česká televize, obnažil ale i odvrácenou tvář českého zdravotnictví. Zachycuje tři příběhy, z nichž největší odezvu vyvolal případ Adama Vyčítala, který po běžném zákroku upadl do kómatu. Rozhovor s jeho matkou odvysílal pořad 168 hodin.

Film ukázal veřejnosti, jak bezradně může vypadat lékařský zásah uvnitř krajské nemocnice. V květnu roku 2017 podstoupil tehdy osmiletý Adam Vyčítal operaci nosních a krčních mandlí v pardubické nemocnici. Čtvrtý den po operaci začal v noci krvácet, podle zdravotní dokumentace pět minut před jednou. Pohotovostní doktor se k němu dostal až o 13 minut později. Adam upadl do bezvědomí a zdravotní setra zavolala do plně vybavené krajské nemocnice záchranku.

Po téměř třičtvrtěhodinové resuscitaci byl Adamův mozek natolik poškozen, že se po dalších devíti měsících vrátil domů k rodině v takzvaném vigilním kómatu. Jeho stav vyžaduje náročnou péči a drahé rehabilitace. Adamovi rodiče jsou s nemocnicí v občanskoprávním sporu a věc řeší i policie. Reportáž z pořadu 168 hodin je k dispozici ve videu v úvodu článku.