Rodina ruského oligarchy Vorobeje prodává vilu v Karlových Varech. Sleduje to analytický úřad

Události: Rodina ruského oligarchy prodává vilu v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Rodina ruského oligarchy Igora Vorobeje vlastní v Karlových Varech vilu za desítky milionů korun. Nyní je objekt na prodej. Podnikatel je majitelem farmaceutického koncernu a měl také problémy se zákonem. Případu se věnují redaktoři ČT Jiří Hynek a Jevhenija Vachničenko.

Vilu si pořídila rodina ruského oligarchy Igora Vorobeje před dvaceti lety. Podnikatel vybudoval u Petrohradu farmaceutický závod.

Sám miliardář Vorobej byl však v Rusku souzený za krácení daní a výrobu i distribuci přípravků obsahujících nebezpečné látky. Hrozilo mu několik let vězení, ale nakonec vyvázl s pokutou sto tisíc rublů. „Soudce byl spravedlivý. To je vše, co jsem chtěl říct,“ uvedl podnikatel. 

Jaký zájem je o vilu?

Karlovarskou dvoupodlažní vilu před časem nabízela Vorobejova rodina k prodeji za 59 milionů korun. V současnosti ji vlastní Vorobejův bývalý řidič, který ji inzeruje za 35 milionů korun. Zástupce majitele odmítl reportérům ČT cokoliv říct. 

Sama karlovarská vila se objevila i v dokumentu, který o Vorobejovi vysílala ruská televize. V ní například zaznělo, že Igor Vorobej velmi miluje Česko a Karlovy vary a že „několik kilometrů od centra je rozprostřena rezidence našeho hrdiny.“

Rezidenci nyní nabízí k prodeji realitní společnost specializující se na ruské klienty. Její zástupci vyjádření odmítli. Podle informací ČT je Vorobej jedním z lidí, jehož prověřuje Finančně analytický úřad ministerstva financí. 

Řada Rusů se zbavuje svého majetku v Česku

Jen na Karlovarsku prověřují úředníci v souvislosti s evropskými a českými sankcemi několik desítek lidí a firem. Většina tu investovala už v 90. letech. Tehdy podle zákona nemuseli prokazovat původ peněz. „Netýkalo se to jenom Rusů a ruského kapitálu, Rusové měli ale větší kontakty v porovnání s občany jiných států,“ řekl realitní agent Alexandr Dombrovskij.

Řada Rusů se nyní majetků zbavuje, a to zejména z obav ze sankcí. Dalším důvodem je, že mají problém se do Česka dostat. Česko v současné době stejně jako další státy Evropské unie nevydává Rusům turistická víza a řada z nich se do země dostává ze Srbska, kam přicestují letecky.