Rakovina prostaty je nebezpečná hlavně při pozdní diagnostice. Od ledna odstartuje screeningový program

Muži ve věku nad 50 let by neměli zapomínat na preventivní vyšetření prostaty. Zdravotníci na čtvrteční konferenci upozornili, že v Česku ročně umírá na rakovinu prostaty 1400 lidí, a to kvůli pozdní diagnostice nádoru. Když se na něj přijde včas, lze dobře léčit. Od příštího roku by měl s prevencí pomoci screeningový program rakoviny prostaty hrazený pojišťovnami.

Ročně je v Česku s rakovinou prostaty diagnostikováno osm tisíc mužů. Každoročně roste počet případů zhruba o pět procent. Rakovina prostaty představuje čtvrtinu ze všech nádorových onemocnění, kterými muži trpí. Každý rok na ni také 1400 mužů umírá. Podle lékařů by ale mohlo být toto číslo podstatně nižší.

Potíž je v tom, že je potřeba na nádor přijít včas. „Velká skupina mužů je diagnostikována pozdě, tedy v pokročilém stadiu onemocnění. Více než 22 procent mužů je diagnostikováno ve třetím nebo čtvrtém stadiu. Jde ročně téměř o dva tisíce mužů, proto je časná diagnostika zcela zásadní,“ zdůraznil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Ze statistik vyplývá, že pět let od diagnózy zjištěné v prvním stadiu nemoci přežije téměř sto procent pacientů, ve čtvrtém stadiu jen zhruba polovina.

Příští rok začne screening hrazený z pojištění

Rakovina prostaty se nejčastěji objevuje u mužů ve vyšším věku, méně než 65 let je čtvrtině nemocných. Od 50 let věku je možné nechat se vyšetřit z krve u praktického lékaři či urologa, ale obvykle se to děje z iniciativy pacienta. Od počátku příštího roku má začít i screening rakoviny prostaty hrazený z veřejného zdravotního pojištění.

Vyšetření může pacientovi ve věku 50 až 69 let nabídnout jeho praktický lékař nebo urolog. Ten pošle vzorek krve na vyšetření do laboratoře, která stanoví hodnotu takzvaného prostatického specifického antigenu (PSA). Podle jeho hodnoty následuje vyšetření u urologa a magnetická rezonance. Při potvrzení podezření lékaři odeberou vzorek tkáně prostaty, případně je nutná onkologická léčba. Když jsou naměřené hodnoty nízké, lékař muži doporučí další vyšetření za dva nebo čtyři roky.

„Zavedení nových programů znamená, že jsme je implementovali i do úhrad z veřejného zdravotního pojištění, protože za tento typ péče a prevence občané České republiky nemusí nic přímo platit, vše ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami hradí náš solidární systém,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ministerstvo již dříve vyčíslilo náklady na screening na půl miliardy korun za rok. Proti stávajícímu vyšetřování mužů se ale může ušetřit až 200 milionů. Česko je podle Válka první zemí Evropské unie, která tento druh screeningu zavádí.