„Putinismus“ v Rusku se snaží rozložit západní civilizaci, řekl Lipavský na setkání velvyslanců

Projev ministra Lipavského na poradě českých velvyslanců (zdroj: ČT24)

Pravidelnou každoroční schůzku vedoucích zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí zahájili premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Fiala v projevu uvedl, že ruská imperiální politika zůstává pro Česko největší bezpečnostní hrozbou. Stejně jako Lipavský nabádal i k bdělosti vůči Číně. Podle premiéra se též Česko blíží úplné energetické nezávislosti na Rusku.

Představitelé české diplomacie a pozvaní hosté budou při třídenní poradě hovořit o řadě zahraničněpolitických, bezpečnostních, konzulárních, unijních a ekonomických témat, včetně ruské války na Ukrajině a jejích dopadů na Evropu a svět. V úterý přijme vedoucí zastupitelských úřadů prezident Petr Pavel na Pražském hradě.

Politici a velvyslanci nejprve drželi minutu ticha za čtyři v nedávné době zesnulé diplomaty – Martina Povejšila, Kateřinu Fialkovou, Jakuba Dürra a Moniku Studenou.

Fiala v úvodním projevu ocenil, že česká zahraniční politika hovoří jedním hlasem, a poděkoval diplomatům za jejich práci. To vyzdvihl také Lipavský. „Po deseti letech Černínský palác, Strakova akademie a Pražský hrad mluví stejně a táhnou za jeden provaz,“ řekl ministr zahraničí.

Podle Fialy bylo období před pandemií covidu-19 a ruskou invazí na Ukrajinu bezstarostné. Nyní se musí Česko zaměřit zejména na bezpečnost a domácí blahobyt, který závisí na exportu.

Ruský režim je hrozbou, shodli se Fiala s Lipavským

„Hrozbou číslo jedna zůstává ruská imperiální politika. Je mimo jakoukoliv diskusi, že ruské pokusy o opětovné vytvoření sfér vlivu je potřeba zastavit. Jinak to povzbudí nejen Putinův režim, ale budou povzbuzeni i další agresoři,“ řekl premiér. Ostražitost je podle něj nutná i v případě Číny, která konflikt „pečlivě sleduje i s ohledem na vlastní mocenské ambice“.

Lipavský současný ruský režim označil jako „putinismus“. „To je směs imperialismu vycházející z ruské a sovětské koloniální historie, s odkazy na pravoslavný mysticismus, stavějící na metodách KGB a petrohradské mafie,“ řekl. „Dokud se Rusko putinismu nezbaví, tak ať bude v Kremlu sedět kdokoliv, vždy bude závislý na potlačování svobod uvnitř i mimo Ruska,“ podotkl.

Země je podle něj založená na „negaci svobody a hodnot, na nichž je postavena západní civilizace, kterou se (Rusko) snaží rozložit“, doplnil Lipavský. Česko proto podporuje ustavení zvláštního tribunálu pro zločin agrese spáchaný vrcholnými ruskými představiteli. Velkým úkolem pro demokratické země je vytlačování Ruska z pozic v mezinárodních organizacích, míní ministr.

Petr Fiala hovořil na poradě českých velvyslanců a velvyslankyň (zdroj: ČT24)

Nejsilnějším vzkazem pro Rusko je podle předsedy vlády „naše jednota“. „Mysleme na to, jednota může být s přibývajícím časem stále nákladnější,“ dodal. Odhodlání nesmí být narušeno únavou, řekl. „Proto musíme neustále a na všech úrovních vysvětlovat, že naše solidarita zachraňuje konkrétní lidské životy. Že naše solidarita je nejen správná, ale i nezbytná,“ uvedl premiér.

„Upevňování této jednoty musí být naším základním úkolem v následujících měsících a letech tak dlouho, dokud Rusko nezmění své agresivní chování,“ řekl Lipavský. Česká republika podle něj bude Ukrajině pomáhat tak dlouho, jak bude potřeba.

Lipavský: Česko stojí za Zelenského mírovým plánem

Podle Fialy se šance na rychlé vyřešení konfliktu ukázaly jako malé a stále se ztenčující. „Důsledky ruské agrese jsou mnohonásobné a do jisté míry se podepisují i na určité nervozitě, kterou pociťujeme v naší zemi,“ řekl Fiala.

Rusko se podle Lipavského nesnaží „sejít ze své destruktivní cesty“ a nehledá cestu k míru. „Ba naopak, vidíme, že jejich snahy cílí daleko za ovládnutí Ukrajiny, spálili veškeré mosty a nejeví žádnou ochotu ze své destruktivní cesty sejít,“ řekl ministr.

Česko tak plně stojí za mírovým plánem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, řekl Lipavský. V tuto chvíli je podle něj jediným východiskem z války. „Je postaven na mezinárodním právu a jeho naplnění je tedy i v českém národním zájmu,“ poznamenal.

Podle Lipavského musí Česká republika pracovat na bezpečnosti i v globálním kontextu. „Proto Česko podalo kandidaturu na místo nestálého člena Rady bezpečnosti OSN na léta 2032 a 2033,“ uvedl ministr. V nadcházejícím roce, na 25. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance, bude Praha hostit neformální setkání ministrů zemí NATO, oznámil. „Svými požadavky na bezpečnost a počtem účastníků se přiblíží největším akcím, které se v Praze kdy konaly,“ řekl Lipavský.

Fiala: Česko by mělo být stoprocentně energeticky nezávislé na Rusku v řádu měsíců

Z bezpečnostního hlediska je významná také energetika, poznamenal šéf vlády. Připomněl, že Česku se podařilo vymanit ze závislosti na ruském plynu. „Prakticky ruský plyn nepotřebujeme,“ uvedl. „Cesta definitivního odklonu od ruských fosilních paliv ale ještě není u konce. Čeká nás ještě odstřižení od ruské ropy (…) a úplný přechod na americké a francouzské palivo našich jaderných elektráren,“ sdělil Fiala. 

Stoprocentní energetická nezávislost na Rusku by podle něj měla přijít v řádu měsíců. Přispět k ní má i dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). 

To v Černínském paláci potvrdil i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Projekt za 1,6 miliardy korun má od roku 2025 zajistit navýšení kapacity pro Česko o čtyři miliony tun ropy ročně, do země tak bude možné ropovodem dodat až osm milionů tun za rok. Zatím jsou podle něj v projektu vybráni někteří dodavatelé a technologie. Okamžitý přechod na výhradně neruské zdroje nebude podle Síkely do dokončení projektu možný.

Lipavský oznámil, že Česko bylo s Francií vybráno jako spolupředsedající země první skupiny, která se věnuje jaderné a radiační bezpečnosti Ukrajiny. „Je to úspěch, je to ocenění naší role,“ poznamenal.

K velvyslancům promluvila také ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Ruský útok na Ukrajinu podle ní podtrhl propojenost různých aspektů klasické vojenské obrany, vnitřní bezpečnosti, energetiky, finančních trhů či obchodu. „Dobré vztahy se zahraničím a úspěšná diplomacie je základem fungování a přežití státu, stejně jako efektivní a bojeschopná armáda,“ uvedla v projevu. Právě u konfliktu na Ukrajině se podle ní Česku daří komplexní přístup realizovat.

Černochové resort připravuje novou obrannou strategii, vláda ji měla projednat na podzim.

Technologický pokrok nesmíme zaspat, apeloval Lipavský

Česko podle předsedy vlády musí také pokračovat v civilní i vojenské pomoci Ukrajině a podpoře její integrace do Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), zároveň se musí připravovat na poválečnou obnovu napadené země. I díky podpoře Kyjeva si Česká republika na Ukrajině vybudovala velmi dobrou pozici pro poválečnou rekonstrukci. Rostoucí export a vývozní licence jsou podle Fialy „velkou příležitostí pro českou ekonomiku“.

Podle premiéra je nutné posílit obchodní a investiční spolupráci i s dalšími důvěryhodnými partnery ve světě a aktivně hledat nové příležitosti. „Musíme pomáhat českým společnostem diverzifikovat jejich export a k tomu, aby dokázaly pronikat na nové, dynamické trhy,“ poznamenal. Při modernizaci české ekonomiky je potřeba investovat do nových technologií v automobilovém průmyslu i do IT technologií včetně umělé inteligence.

Česko se podle Lipavského také musí více zapojit do mezinárodní vědecké spolupráce. Pokud během technologického pokroku země zaspí, bude odsouzena do role „stagnující montovny“. Lipavský uvedl, že éra globalizace končí. „Mezinárodní obchod se proměňuje, při budování dodavatelských řetězců mají nově slovo nejen ekonomické zájmy, ale také bezpečnostní ohledy,“ řekl. Stejně jako Fiala apeloval na ostražitost vůči Číně. 

Asijská velmoc se podle Lipavského svými činy stává nejen konkurentem, ale především systémovým rivalem, který se snaží změnit světový řád. „Musíme si jasně říct, že rostoucí asertivita až agresivita Pekingu pro nás představují ohrožení a přinášejí rizika. Bezprostředním rizikem je spojenectví s Ruskem, výhledově to může být snaha o silové sjednocení s Tchaj-wanem, které by na Evropu mělo devastující ekonomické dopady,“ poznamenal ministr. 

K diplomatům promluví i Dmytro Kuleba

Lipavský označil setkání velvyslanců před jeho začátkem za „symbolické, praktické a pracovní zároveň“. „Mají možnost slyšet pohled reprezentace této země na zahraniční politiku,“ řekl. Její směřování bude podle ministra i nadále určovat ruská agrese vůči Ukrajině a s ní související bezpečnostní hrozby.

„Ministerstvo a naše diplomacie dělají pro podporu Ukrajiny hodně práce. Přijde mi logické, aby naši velvyslanci a velvyslankyně měli možnost slyšet od samotného ministra zahraničí Ukrajiny jeho pohled na světové události, jeho pohled na zahraniční politiku,“ uvedl Lipavský.

Ministr Lipavský hovořil o setkání českých velvyslanců (zdroj: ČT24)