V Džiddě se hledala cesta k ukončení války na Ukrajině. Musíme do procesu zahrnout Moskvu, zdůraznila Brazílie

V saúdskoarabské Džiddě se sešli diplomaté a vládní či prezidentští poradci z asi čtyř desítek zemí, aby jednali o principech ukončení ruské války na Ukrajině. Schůzky se neúčastnilo Rusko, jež pozváno nebylo. Hlavním cílem rozhovorů bylo podle tiskových agentur přesvědčit velké země rozvojového jihu, jako je Brazílie či Indie, ke shodě se Západem stran řešení rusko-ukrajinského konfliktu. Důležitá byla účast čínského zástupce. Podle AFP sobotní jednání už skončilo, ale některé delegace plánují bilaterální jednání v neděli.

Za Spojené státy se jednání v Džiddě v sobotu účastnil bezpečnostní poradce prezidenta Jake Sullivan, Paříž zastupoval zahraničněpolitický poradce prezidenta Emmanuel Bonne. Kromě západních zemí se účastnili též zástupci Indie nebo Brazílie, kteří stran války na Ukrajině zaujímají spíše neutrální postoj. Účast avizoval v pátek i zástupce Číny, která je dlouhodobým partnerem Moskvy. Česko na jednání zastoupil náměstek ministra zahraničí Jan Marian.

A zatímco Indie či například Jihoafrická republika poslaly své zástupce osobně, za Brazílii se jednání účastnil zvláštní poradce prezidenta Celso Amorim, ale jen prostřednictvím videokonference. Amorim podle agentury AFP řekl, že „jakékoli jednání musí zahrnovat všechny strany“. „Ačkoliv Ukrajina je největší obětí, pokud opravdu chceme mír, musíme do tohoto procesu zahrnout Moskvu,“ řekl brazilský zástupce.

Rusko pozvání nedostalo, Kreml ale ke schůzce řekl, že ji bude „sledovat“. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová tento týden obvinila západní mocnosti, že se schůzkou v Džiddě snaží vytvořit „protiruskou koalici“.

Zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský uvedl, že se ze summitu neočekávají žádné průlomové výsledky. „I účastníci jednání hovoří o tom, že to není mírový summit. Setkání je příležitostí pro Kyjev a jeho tradiční západní spojence zalobbovat u států, které jsou vůči konfliktu na Ukrajině minimálně neutrální.“ Tedy u afrických států, zemí Latinské Ameriky či Indie a Číny.

Podle kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mají diplomaté, experti a poradci hlav států projednat Zelenského desetibodový mírový plán a dohodnout termín, místo a agendu mírového summitu. Ten by se podle Zelenského mohl uskutečnit na podzim. Důležitým bodem mírového plánu je požadavek na stažení ruských vojsk z Ukrajiny.