Protiteroristická centrála prověřuje skupinu Raiffeisen Bank International. Podnět podali klienti nespokojení s jejími aktivitami v Rusku

Události: Aktivity skupiny Raiffeisenbank v Rusku (zdroj: ČT24)

Národní centrála proti terorismu prověřuje rakouskou skupinu Raiffeisen Bank International (RBI) kvůli jejím aktivitám v Rusku. Asociace za práva občanů a podnikatelů na ni podala trestní oznámení, podezřívá ji z podpory terorismu, banka podle ní svým setrváváním na ruském trhu podporuje financování agrese. Sama Evropská centrální banka na skupinu RBI pak naléhá, aby své podnikání v zemi ukončila.

Rakouská bankovní skupina Raiffeisen Bank International je největší evropskou bankou, která v Rusku stále zůstává. V důsledku pak podle Ladislava Pelcla, autora petice za odchod, dosahuje enormních zisků.

„Ty pak bohužel v podobě daně z příjmů přispívají do rozpočtu ruského státu, který je používá k financování agrese vůči Ukrajině,“ připojuje Pelcl, který je sám klientem banky.

Banka v Rusku v první polovině roku 2023 vykázala růst o devět procent. Na to upozorňuje Libor Maleček, autor trestního oznámení vůči skupině. „Jak je možné, že najednou v účetních uzávěrkách zjišťujeme, že tam odevzdávají stovky milionů na terorismus, na podporu vojenské mašinerie?“ připojuje Maleček.

Kvůli možné podpoře terorismu proto podala Asociace za práva občanů a podnikatelů na celou bankovní skupinu trestní oznámení. „V současnosti se jím zabýváme, s ohledem na průběh tohoto prověřování však nelze poskytnout žádné bližší informace,“ potvrdil mluvčí policejního prezídia Ondřej Moravčík ve vyjádření pro ČT.

Skupina tvrdí, že aktivity v Rusku „snižuje“

Banka se ovšem hájí tím, že aktivity v Rusku omezuje. „Zavazujeme se dále snižovat obchodní aktivity v Rusku. (…) Skupina nese odpovědnost za zachování integrity banky v Rusku, která zaměstnává více než devět tisíc lidí,“ stojí v tiskové zprávě.

V Česku spustila skupina klientů banky petici za její odchod Ruska. „Představa toho, že platíme stejnou platební kartou jako – obrazně řečeno – třeba dodavatel vojenského vybavení pro ruskou armádu, je pro nás nesnesitelná,“ upozorňuje Pelcl.

„Obecně lze říci, že naši klienti situaci chápou i s odkazem na detailní obsáhlé analýzy publikované většinou v zahraničních médiích, mapujících aktivity skupiny RBI umožňující její případný odchod z ruského trhu,“ uvedla k věci mluvčí české Raiffeisenbank Martina Kotasová. Česká společnost se prý nemůže vyjádřit k působení RBI v jiné zemi, „protože česká Raiffeisenbank podniká prakticky výhradně na území České republiky a států EU“. 

Kyjev v minulosti zařadil skupinu RBI na svůj seznam „mezinárodních sponzorů války“. Na její odchod z Ruska tlačí i Evropská centrální banka, současně prověřuje aktivity skupiny i americký sankční úřad. Banka pak tvrdí, že chce do konce letošního roku oddělit své ruské podnikání.

„Koncern RBI bude dál usilovat o potenciální transakce, které by vedly k prodeji či oddělení divize Raiffeisen Bank Russia,“ stojí v tiskové zprávě banky z června letošního roku. Historie banky sahá až do poloviny devatenáctého století, její dceřiná firma pak začala působit v Česku roku 1993.