Protikorupční organizace žádají přeobsazení místopředsedů Antimonopolního úřadu kvůli Stoce

Protikorupční organizace požadují, aby předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna, který je v úřadu od loňského prosince, vypsal transparentní výběrové řízení na všechny pozice místopředsedů. Problémem je podle nich fakt, že někteří místopředsedové byli vyšetřovaní spolu s minulým předsedou Petrem Rafajem. Informovaly o tom v tiskové zprávě.

Vyhlášení soutěží na funkce místopředsedů požadují organizace Transparency International, Rekonstrukce státu, Oživení a Frank Bold. Vadí jim zejména působení místopředsedkyně Evy Kubišové.

„Podle uniklých informací z policejních spisů se podílela na podezřelých aktivitách Petra Rafaje a některých obviněných v kauze Stoka. Je nepřijatelné, aby Eva Kubišová i po dvou měsících od rezignace Petra Rafaje stále působila jako místopředsedkyně ÚOHS odpovídající za celé rozhodování v I. stupni v oblasti veřejných zakázek,“ uvedl ředitel Transaparency International Petr Leyer.

ÚOHS uvedl, že předseda průběžně hodnotí činnost zaměstnanců i představených a na základě výsledků rozhoduje o personálních změnách, nyní Mlsna o vypsání výběrových řízení neuvažuje.

Místopředsedové mají velký vliv, zní z protikorupčních organizací

Místopředsedové jsou ze zákona tři. První místopředseda Hynek Brom stojí v čele Sekce hospodářské soutěže, místopředsedkyně Eva Kubišová řídí Sekci veřejných zakázek a Petr Solský je pověřen řízením Sekce legislativy a veřejné regulace. Protikorupční organizace odkazují na informace serveru Aktuálně.cz, podle nichž Hynek Brom ve funkci skončí na vlastní žádost koncem března letošního roku.

Organizace konstatují, že Mlsna posílil nezávislost rozhodování ÚOHS přeobsazením rozkladových komisí, místopředsedové ale mají stále velký vliv. Označují za vhodné, aby předseda vypsal transparentní výběrová řízení.

„Důvěra občanů v antimonopolní úřad byla v posledních letech zásadním způsobem narušena. Předseda Mlsna přistoupil k výměně všech členů rozkladové komise, není však jasné, proč se zcela odlišně staví k místopředsedům. Na jejich pozice by měli být kandidáti vybráni na základě výběrového řízení,“ dodal právník Rekonstrukce státu Věnek Bohuš.