Profil europoslance Ondřeje Kovaříka

O post poslance Evropského parlamentu se ucházel ze sedmého místa kandidátky ANO. Poprvé kandidoval úspěšně již v roce 2019 jako nestraník také za ANO. V rámci europarlamentu byl součástí hospodářského a měnového výboru a delegace pro vztahy s Kanadou.

V Evropském parlamentu chce navázat na předchozí práci v oblasti dopravy a cestovního ruchu. Věnuje se také praktickému využití technologií včetně umělé inteligence a digitálním finančním službám, prostřednictvím kterých usiluje o snížení administrativní zátěže pro malé a střední podniky. 

Od roku 2003 působil sedm let na ministerstvu zahraničních věcí, v rámci toho pracoval na velvyslanectví v Ottawě. Během této doby byl také v sekci pro předsednictví České republiky v Radě EU. Poté se přesunul na ministerstvo obrany, kde do roku 2015 zastával funkci 1. náměstka. Do svého zvolení do Evropského parlamentu byl politickým poradcem a asistentem europoslankyně Dity Charanzové.

Kovařík vystudoval obory mezinárodní obchod a mezinárodní studia a diplomacie na Fakultě mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze. Absolvoval také studium v oblasti managementu veřejné správy, regionálního rozvoje a programů EU na École nationale d'administration ve Francii. Je mu 43 let.