Prezident Pavel ocenil aktivní občany, kteří pomáhají rozvíjet regiony

Události: Petr Pavel pozval do Lán dobrovolníky z regionů (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel ve středu na zámku v Lánech poděkoval aktivním občanům, kteří pomáhají rozvíjet své regiony. Sto padesát pozvaných lidí pochází zejména z oblastí, které dlouhodobě vykazují nižší skóre v indexu kvality života. Vůbec první takové setkání se uskutečnilo ve spolupráci s Nadací VIA, která rozvíjí komunitní život v regionech.

Pavel do Lán pozval celkem 150 občanů, kteří jsou aktivní ve svých regionech a pomáhají v jejich rozvoji. „Jste inspirací pro ostatní a zároveň bych chtěl toto setkání využít nejen jako poděkování, ale také jako pracovní, abyste se i mezi sebou poznali,“ uvedl prezident.

Mezi pozvanými byl také kastelán hradu Hartenberg Bedřich Loos, kterému trvalo téměř dvacet let dostat zdevastovaný areál hradu do přijatelnější podoby. Spoustu práce jej ale ještě čeká. „V bývalých konírnách jsme práce ještě nezahájili,“ podotýká. V začátcích tam pomáhali dobrovolníci. Pak ve spolupráci s úřadem práce oslovili obyvatele z Karlovarska, převážně po výkonu trestu a dlouhodobě nezaměstnatelné.

„Začali jsme ty lidi zaměstnávat a učit od začátku. A někteří kluci se chytli, začali se učit zdít stylem pokus–omyl a postupně vypracovali, takže dnes můžeme říct, že jsou z nich i mistři,“ dodává zástupkyně kastelána hradu Martina Vavřínová.

Na výsledek se jezdí dívat návštěvníci z celé republiky. Jejich práce si všiml i prezident. „Je to velké překvapení, protože těch lidí, kteří dělají krásné věci, je moc, tak nás to mile překvapilo a strašně si toho vážíme,“ uvedla Vavřínová. Oba potěšilo nejen setkání s prezidentem, ale i prohlídka zámku, kde mohli čerpat inspiraci pro další opravy.