Pražský soud bude znovu řešit případ zpronevěry nábojů na Hradě

Obvodní soud pro Prahu 1 bude znovu řešit případ zpronevěry 20 tisíc nábojů členy Útvaru pro ochranu prezidenta ČR z doby Miloše Zemana, zjistila ČT. Pražský městský soud totiž zrušil rozsudek na základě odvolání obžalovaných i státního zástupce. Podle něj dostali Martin Tiefenbach a Patrik Přibyl příliš mírný trest za údajné převzetí nábojů z policejních skladů pro vlastní potřebu.

Obvodní soud pro Prahu 1 odsoudil Tiefenbacha a Přibyla v polovině dubna. Za zpronevěru jim tehdy uložil peněžitý trest 100 tisíc korun a povinnost nahradit ministerstvu vnitra škodu 105 tisíc. Jednomu z obžalovaných dále původně zakázal po dobu tří let působit v ozbrojených bezpečnostních sborech a silách České republiky.

Obžalovaní odmítají vinu, státní zástupce zase „nízký“ trest

Oba muži od začátku svou vinu odmítají. Proti rozsudku se proto odvolali. Jiné rozhodnutí očekával i státní zástupce, který navrhoval vyšší peněžité tresty. I ten se proto obrátil na Městský soud v Praze. „Napadený rozsudek byl zrušen v celém rozsahu,“ uvedla mluvčí Tykalová. Soud tak rozhodl kvůli vadám v rozsudku, v předchozím řízení i kvůli nesprávně určené náhradě škody. Případ se tak vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Tiefenbach a Přibyl pracovali jako policisté mnoho let. Jeden z nich třicet, druhý sedmnáct let. U prezidentské ochranky působili jako instruktoři.

Právě své instruktorské postavení měli oba policisté využít. V letech 2018 až 2020, tedy za úřadování Miloše Zemana, brali podle obžaloby po vzájemné dohodě různé náboje z policejního skladu na pražských Hradčanech. Údajně jich tak odnesli kolem dvaceti tisíc.

Střelivo měli následně vykazovat jako použité při střelecké přípravě. Státní zástupce tvrdil, že náboje použili pro vlastní majetkový prospěch. Podle obžalovaných se jim ale chtěli nadřízení pomstít kvůli neshodám v útvaru.