Poslanci projednávali korespondenční volbu. Debata byla věcná, uvedla Schillerová

Události: Jednání o korespondenční volbě (zdroj: ČT24)

Zástupci všech sněmovních stran jednali ve středu o koaliční předloze na zavedení možnosti korespondenčního hlasování pro Čechy žijící v zahraničí. Debata se týkala parametrů volby, jak je obsahuje novela, a chystaných pozměňovacích návrhů. Jednání budou pokračovat, řekli předsedové frakcí vládní TOP 09 Jan Jakob a opozičního hnutí ANO Alena Schillerová. Spornou novelou se nyní zabývají sněmovní výbory.

Pozměňovací návrhy představila podle Jakoba koalice i opozice. „Budeme se bavit o tom, jestli jsme schopni na některých z těch pozměňovacích návrhů se shodnout napříč politickým spektrem,“ řekl předseda frakce TOP 09. Příslušná ministerstva, jejichž zástupci se jednání také účastnili, mají podle něho zpracovat další podklady pro následné kolo diskuse, jejíž termín nyní není stanovený. „Jestli to dospěje k nějaké dohodě, která by třeba zabránila obstrukcím, to se v tuto chvíli neodvažuju spekulovat,“ uvedl Jakob.

„Určitě jsme vedli naprosto věcnou, technickou, právní debatu oproštěnou od jakýchkoli politických souvislostí,“ řekla novinářům Schillerová. Například o odkladu účinnosti novely se podle ní nejednalo, bude předmětem až politických debat. „Mám z jednání docela dobrý pocit, což neznamená, že to nakonec povede k dohodě,“ podotkla předsedkyně klubu ANO. Ministerstva vnitra a zahraničí přislíbila podle ní dodání dalších podkladů.

„Snažíme se o to, aby ty schůzky a případné změny, které přijmeme, vedly k tomu, že volby nebudou zpochybněny, což pokládám za mnohem důležitější, než jestli tady sedíme o čtrnáct dní déle, nebo ne,“ zdůraznil předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Když najdeme co nejvíce záruk a toho, aby nebylo možné do budoucna volební systém zpochybnit, bude to jenom dobře,“ poznamenala Schillerová.

ANO mluví o dohodě, SPD o obstrukcích

Schillerová míní, že koalice by mohla na některé z opozičních úprav přistoupit. Zda to bude pro ANO postačující, rozhodne až klub. „Když bude dohoda, tak k čemu bychom obstruovali?“ poznamenala.

„U hnutí ANO to vypadá, že jsou připraveni přijmout jakousi dohodu s pětikoalicí, u hnutí SPD to tak není. Musíme si říct, jaká bude strategie, jestli budeme obstruovat dál,“ řekl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Konkrétní dohoda zatím není. Koalice přitom odmítá ustoupit ze základních parametrů, které původně chtělo upravit ANO. „Z účinnosti ustoupit nechceme. Můžeme se bavit o nějakých dílčích technikáliích, o nějakém pozměňovacím návrhu. Určitě vyslechneme, co se jim na tom přímo nelíbí, ale v žádném případě od toho instrumentu jako takového neustoupíme,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ve středu zástupci koalice a opozice debatovali hlavně o omezení počtu plných mocí, aby je nešlo zneužít a ovlivnit tak volbu. Nebo třeba o možnosti nahradit již odeslaný hlas volbou přímo v místnosti. „Našli jsme nějaké průnikové body a v momentě, kdy to bude zapracované, tak se sejdeme ještě jednou a budeme jednat o výsledné podobě,“ řekla předkladatelka návrhu Lucie Potůčková (STAN).

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Úvodní sněmovní debata o návrhu na plénu zabrala i kvůli opozičním obstrukcím šest jednacích dnů a trvala zhruba 63,5 hodiny čistého času.

Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v příštích řádných volbách do sněmovny v roce 2025. Opoziční poslanci kvůli tomu při prvním sněmovním čtení obviňovali koalici z účelové snahy získat nové voliče. Zástupci vládního tábora zase opozičním hnutím vzkazovali, že se mají snažit zapůsobit na voliče v zahraničí tak, aby u nich byla úspěšnější.

Při posledních sněmovních volbách mohlo v zahraničí vybírat poslance asi 18 800 Čechů, hlas odevzdalo zhruba 13 200 a zhruba čtyři pětiny z nich hlasovaly pro strany současné koalice. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) může v zahraničí volit v českých volbách kolem 600 tisíc lidí. Předkladatelé v důvodové zprávě novely píšou, že jejich zájem o hlasování poštou nelze předem odhadnout, čekají ale nárůst počtu voličů.