Policie prověřuje vylomení dveří u soudu s Peterkovou pro podezření z výtržnictví

Pražská policie začala prověřovat úterní incident během jednání u Městského soudu v Praze, kdy podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové vylomili dveře do jednací síně, pro podezření z výtržnictví. Uvedla to na Twitteru. Policisté při zásahu zadrželi dvě osoby. Jednoho z příznivců Peterkové odvezli záchranáři. Soudní senát jednání přerušil, později se ale znovu sešel a vynesl pravomocný rozsudek, v němž Peterkové potvrdil podmínku za šíření poplašné zprávy. Podle policie se prověřování incidentu v budoucnu může rozšířit o další trestný čin.

„Případem se zabývají kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Do budoucna nevylučují ani možnost případného rozšíření prověřování o další trestný čin,“ uvedla pražská policie na Twitteru.

Za trestný čin výtržnictví hrozí v případě odsouzení až dvouletý trest vězení, pokud se ho obviněný dopustí opakovaně nebo jako organizovaná skupina, může být trest odnětí svobody až tříletý. Dvěma lidem také v přestupkovém řízení hrozí pokuta, jak už dříve uvedl mluvčí policie Jan Rybanský.

Peterkovou k soudu přišly podpořit desítky sympatizantů, kterým zpočátku čelili jen tři členové justiční stráže. Dav vylomil dveře do jednací síně. Na chodbě skandoval hesla o gestapu a fašistickém státě.

Přivolaná policie na místě zadržela dva muže, jednoho ze soudu odvezla za asistence záchranářů k ošetření do nemocnice. Ostatní příznivci Peterkové soudní chodbu opustili po více než hodině.

Sedmačtyřicetiletá bývalá reportérka televize Nova Peterková stanula před soudem kvůli tomu, že mluvila ve videích na sociálních sítích o drastickém vyšetřování a léčení dětí v nemocnicích či o nuceném očkování proti covidu-19. Uvedla také například, že vojska NATO obsadí Česko a budou střílet na děti, které se budou chtít dostat na dětská hřiště. Prohlašovala rovněž, že vojáci zastřelí každého, kdo se odmítne nechat odvést k očkování proti koronaviru. Vládní představitele označila za fašisty. Dvouletou podmínku jí uložil už v únoru obvodní soud, v úterý trest potvrdil odvolací soud.