Policie odložila případ výhrůžek ruským novinářkám žijícím v Česku

Policie odložila případ několika výhrůžek na adresu dvou ruských opozičních novinářek žijících v Česku. ČT to sdělil mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Podle něj se nepodařilo vypátrat konkrétního viníka. Výhrůžky obdržel ruský opoziční a investigativní portál istories.media (Važnyje istorii) a týkaly se novinářek Alesji Marochovské a Iriny Dolininové.

„Případ nebezpečného vyhrožování byl odložen, jelikož se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě,“ uvedl Daněk. Doplnil, že rozhodnutí je pravomocné.

Na výhrůžky upozornil letos v září mezinárodní Výbor na ochranu novinářů (CPJ), který vyzval české úřady k rychlému a důkladnému prošetření. Spolupracovníci istories.media se podle CPJ do Česka přesunuli po začátku loňské ruské obnovené agrese na Ukrajině kvůli přísným ruským zákonům, které krátce po začátku invaze výrazně omezily svobodu médií.

Výhružné zprávy na adresu dvou novinářek, které byly zaslány portálu, obsahovaly i názvy ulic, kde obě ženy bydlí, a podrobnosti o jejich cestovních plánech. V jedné se psalo také o psovi jedné z nich. Screenshoty výhrůžek zveřejnil portál.

Další zpráva pak odrazovala obě žurnalistky od toho, aby se zúčastnily konference ve švédském Göteborgu. Její autor měl dokonce podrobnosti o plánovaných letech a hotelích, které se novinářky chystaly využít.