Policie odhalila skupinu, která ve velkém padělala koruny a eura

Policie odhalila skupinu, která ve velkém padělala koruny a eura (zdroj: ČT24)

Policie odhalila padělatele bankovek, kteří ve velkém vyráběli koruny a eura. V případu mimořádně velkého rozsahu je pět obviněných stíháno v České republice, z toho čtyři jsou ve vazbě. Další jsou pak stíháni na Slovensku. Obviněným hrozí až 16 let vězení, řekl státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Roman Kafka.

Organizovaná skupina měla v plánu vytisknout 500 milionů eur a k tomu 100 miliard v tuzemské měně. Dohromady jde o částku 113 a půl miliardy korun. Velká část podvodu byla ve fázi příprav. Policie tedy před několika dny zabránila tomu, aby byl ilegální projekt dokončen. Padělatelé měli k dispozici originální bankovkový papír i s ochrannými prvky. Jak se k němu dostali, bude také předmětem vyšetřování.

„Podle mých informací sehnat originální papír je téměř nemožné,“ upozornil soudní znalec Miloslav Musil. Archy, na které se bankovky tisknou, jsou totiž číslované a tiskař musí vždy dodat přesný počet bankovek. „Na bankovce je navíc mnoho prvků, o kterých padělatel ani neví,“ dodal znalec s tím, že vytvořit dokonalý padělek je prakticky nemožné.

S ohledem na to, jakou technologií byli nadáni a jakým materiálním zabezpečením disponovali, tak by se jednalo o dokonalé padělky.
Roman Kafka
státní zástupce

Skupinu odhalil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), potvrdil jeho mluvčí Pavel Hanták. Podle Hantáka ÚOOZ zasahoval koncem minulého týdne na několika místech České republiky. „Zadrželi jsme několik osob podezřelých z padělání a pozměňování peněz, konkrétně se jednalo o bankovky euro a české koruny,“ řekl. Bližší informace zveřejní příští týden.

Soudní znalec: Vytvořit dokonalý padělek prakticky nelze (zdroj: ČT24)

Česká národní banka, která má padělky na starosti, uvedla, že po dobu vyšetřování a do doby, než policie oficiálně oznámí závěry vyšetřování, není oprávněna se k tomuto případu jakkoli vyjadřovat.

Ochranné prvky jsou u českých bankovek na velice vysoké úrovni a lidé, kteří pracují s hotovostí, jsou vyškoleni tak, že jsou schopni padělky velice rychle rozpoznat.
Marek Zeman
mluvčí ČNB

Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Obvinění jsou podle Kafky podezřelí ze spáchání trestného činu padělání a pozměňování peněz a účast na organizované zločinecké skupině.

V 90. letech zadržela policie padělatele s dvaceti miliony korun

K největším padělatelským případům v ČR patří kauza z konce 90. let, kdy policie zadržela pětici pachatelů s padělky českých korun v nominální hodnotě 20 milionů. V roce 2009 zadrželi detektivové v Brně gang tří Italů a Čecha, kteří obchodovali s padělky eur. Zajistili u nich asi 2000 padělaných stoeurových bankovek v hodnotě pět milionů korun. V roce 2006 našli severomoravští celníci ve voze dvou Vietnamců falešné dolary v hodnotě 11 milionů korun.

Větší množství padělků zadržela policie například i v roce 2003, a to u skupiny mužů, kteří se pokusili prodat policejnímu agentovi falešné pětitisícové bankovky v hodnotě 8,5 milionu korun. V roce 2004 byli v Praze zadrženi dva bratři, u nichž policisté našli padělané pětitisícové bankovky v hodnotě pět milionů korun. Při domovních prohlídkách pak byly nalezeny další padělky v hodnotě tří milionů korun.

Počet zadržených padělků meziročně stoupl o více než čtvrtinu

Česká národní banka zadržela letos ke konci září 3626 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Meziročně jde o více než čtvrtinový nárůst, ve stejném období loni to bylo 2868 padělků. Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v amerických dolarech, 1656. Ve stejném období loni to bylo 221 kusů. Počet padělků v korunách klesl na 1427 z 1853 loni. V případě eur počet padělků rovněž klesl na 474 z loňských 777.