Pohonné hmoty v Česku opět zdražovaly o desítky haléřů

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu pokračovaly ve zdražování. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 37,68 koruny, před týdnem byl o 53 haléřů levnější. O 61 haléřů na litru se zvýšila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 37,78 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Růst cen bude podle analytiků zřejmě pokračovat i v příštím týdnu.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,07 koruny. Nafta je nejlevnější v Karlovarském kraji, litr tam prodávají průměrně za 37,22 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,97 koruny. Nafta se tam tankuje za 39,02 koruny za litr.

Paliva v Česku zdražují zhruba od poloviny ledna, kdy cena benzinu i nafty činila shodně zhruba šestatřicet korun. Benzin je nyní o pět haléřů na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 0,79 koruny na litru méně.

Pohonné hmoty jsou nejdražší od konce listopadu, upozornil analytik Purple Trading Petr Lajsek. Podle něj stojí za růstem cen hned několik důvodů. „Výrazně oslabuje česká koruna, která dále prodražuje import pohonných hmot a ropy. Za poslední týden také poměrně výrazně vzrostly ceny ropy kvůli dalšímu růstu napětí na Blízkém východě,“ uvedl Lajsek. Podle něj se navíc letos očekává další růst spotřeby ropy.

Nárůst cen pohonných hmot bude podle analytiků pokračovat i v následujících dnech. „Cena nafty by se mohla zvýšit až o padesát haléřů na litr a cena benzinu až o čtyřicet haléřů na litr,“ tvrdí analytik XTB Jiří Tyleček. Paliva by podle něj brzy mohla překonat i úroveň 38 korun za litr. „Přestože čekám tlak na růst cen během celého měsíce, zatím fundamenty nenaznačují skokový nárůst k úrovním nad čtyřicet korun za litr,“ dodal Tyleček.

„Zvýšení cen paliv může představovat nepříznivý vývoj pro finanční hospodaření logistických společností, kde nafta tvoří jednu z hlavních výdajových položek,“ uvedl šéf společnosti 4Trans Jaroslav Ton. Vedle toho dopravci od března musí počítat s navýšením nákladů na mýto, protože vláda ve středu schválila růst sazeb v průměru zhruba o patnáct procent. Dopravci už ohlásili, že budou plošně zdražovat své služby.