„Pohár trpělivosti přetekl.“ Koalice opět otevírá debatu o možném zrychlení jednání sněmovny

Události: Koalice navrhuje změny v jednání sněmovny (zdroj: ČT24)

Koalice oživuje debatu o možném zrychlení jednání sněmovny a omezení opozičních obstrukcí. Vede ji k tomu mimo jiné neobvykle dlouhá diskuse kolem korespondenční volby. Namísto úpravy jednacího řádu ale zvažuje prosazení takzvaného autonomního usnesení, které by nová pravidla nastavilo.

Jen úvodní debata o korespondenční volbě zabrala sněmovně šest dnů. U řečnického pultu se střídali poslanci především z řad opozice. Nejdelší projev měl Tomio Okamura (SPD), trval jedenáct hodin. Na opoziční obstrukce nyní reaguje koalice a znovu otevírá debatu o zpřísnění pravidel pro vystupování u mikrofonu v dolní komoře.

„Ten pohár trpělivosti přetekl a měli bychom po dokončení korespondenční volby schválit autonomní usnesení,“ avizuje předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Návrh počítá s omezením přednostních práv, a to jak před schválením programu schůze, tak při samotném projednávání. A snaží se postihnout i řetězení faktických poznámek.

  1. Maximální počet přednostních vystoupení na osobu k jednomu čtení zákona a maximální doba vystoupení
  2. Jedno přednostní vystoupení před projednáváním programu v omezené délce
  3. Omezení řetězení faktických poznámek

Přednostní práva vznikla ve sněmovně kvůli tomu, aby předseda politické strany mohl rychle reagovat, podle prvního místopředsedy poslaneckého klubu STAN Ondřeje Lochmana z toho ale nyní vzniklo to, že jsou to pouze způsoby, jak ukázat, kdo má větší ego a kdo umí déle mluvit.

Návrh se kromě opozice nelíbí ani ODS

K úpravě přednostních práv je ale skeptická koaliční ODS. Podle předsedy klubu občanských demokratů Marka Bendy lze omezit opozici i jinými způsoby. „Když začnou předvádět, že mě čtrnáct dní nepustí domů, tak na konci těch čtrnácti dnů padne návrh na usnesení, že se hlasuje ve čtvrtek v 15 hodin a bude se hlasovat ve čtvrtek v 15 hodin,“ podotkl.

Opozice s návrhem nesouhlasí. Preferovala by gentlemanskou dohodu. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová si myslí, že takové kroky a postupy, které podle ní mají za cíl za každou cenu válcovat ty, kteří jsou v menšině, se vládě v budoucnu vrátí.

Usednout ke stolu a hledat shodu je opozice připravená v debatě o změně jednacího řádu, ale až pro další volební období.