Peterková se brání pokutě za lži o úmrtí seniorů. Obrátila se na Nejvyšší soud

Bývalá novinářka Jana Peterková se u Nejvyššího soudu brání proti pokutě 250 tisíc korun, kterou jí soud pravomocně udělil za šíření dezinformace, že senioři v pečovatelském domě umírají po očkování proti koronaviru. Vyplývá to z informací z justiční databáze. Žalobu na ženu podali provozovatelé pečovatelského domu v Měšicích, o jejichž seniorech Peterková lhala.

Informaci o podaném dovolání ČT potvrdil také mluvčí městského soudu v Praze Adam Wenig. Městský soud se případem zabýval v první instanci. „Dovolání bylo podáno žalovanou,“ uvedl Wenig.

Prvoinstanční soud loni v lednu Peterkové nepravomocně uložil pokutu a povinnost se za tvrzení domovu pro seniory omluvit. Ve věci vydal takzvaný rozsudek pro zmeškání, Peterková totiž k jednání nepřišla. Následné odvolací řízení soud zastavil kvůli nezaplacení soudního poplatku, i proti tomu se žena odvolala. Vrchní soud v Praze ale zamítl i druhé odvolání a rozsudek tak nabyl právní moci.

Poplašné zprávy o koronaviru i NATO

Peterková na základě údajného svědectví zaměstnankyně domova v Měšicích tvrdila na Facebooku, že v zařízení kvůli očkování zemřeli na přelomu let 2020 a 2021 senioři a u dalších se vážně zhoršil zdravotní stav. Na videích Peterkové také zaznělo, že se v obci Měšice falšovaly úmrtní listy seniorů, kteří zemřeli po očkování. Senioři v pečovatelských bytech tam ale v té době kvůli nedostatku vakcíny ještě vůbec nebyli očkováni.

Provozovatelé domova, společnost Antonia senior services, podali na Peterkovou žalobu na ochranu dobré pověsti. Peterková se hájila tím, že jen opakovala tvrzení jiné ženy.

Podle dalšího, zatím nepravomocného rozsudku šířila Peterková v době koronavirové pandemie lži také o drastickém léčení dětí v nemocnicích, nuceném očkování proti covidu-19 či o obsazení Česka vojsky NATO. Obvodní soud pro Prahu 4 ji za šíření poplašné zprávy v únoru potrestal dvouletým podmíněným trestem s tříletou zkušební dobou. Peterková vinu odmítla a na místě se odvolala. Případem se tak nyní bude zabývat Městský soud v Praze.