Ovládání protitankových střel nebo záchrana raněného kolegy. Češi cvičí ukrajinské vojáky

Události: Cvičení ukrajinských vojáků v Libavé (zdroj: ČT24)

Česko cvičí ve vojenském prostoru Libavá ukrajinské vojáky. Zhruba každý pátý, který se výcviku na Olomoucku zúčastní, už byl nasazen přímo v bojích na frontě. Zbytek vojáků má minimální nebo žádné vojenské zkušenosti. Podle českých instruktorů se Ukrajinci rychle zlepšují.

Obránci Ukrajiny se učí v Libavé třeba zacházet s ručním protitankovým granátometem (RPG). Už za pár týdnů tyto zkušenosti i samotné střely použijí přímo v boji, stejně jako kulomety. Střelbu s nimi už tři týdny trénují čeští instruktoři. „Mají velké pokroky ve střelecké přípravě a s jejich výsledky jsme spokojeni,“ komentuje pokrok ve výcviku ukrajinských vojáků instruktor ze 72. mechanizovaného praporu v Přáslavicích.

Většina vojáků na výcviku nemá bojové zkušenosti

„Pokud je někdo motivovaný a odhodlaný bránit svoji vlast, tak je to vidět i na výcviku,“ oceňuje vůli vojáků podplukovník Michal Voltr, velitel 72. mechanizovaného praporu. Většina ze sedmi stovek Ukrajinců přitom ještě nedávno neměla žádné vojenské zkušenosti, natož aby ovládali taktiku boje. Na tréninkovém bojišti už ale nacvičují útočnou operaci nebo ústup, když zjistí, že má nepřítel převahu.

Mezi možná nejdůležitější část výcviku řadí instruktoři záchranu zraněných vojáků, i když se nejedná přímo o bojovou situaci. Zatím ji zkoušeli v klidu, teď poprvé v podmínkách podobným těm na frontě. „Simulujeme střelná poranění, střepinová poranění, různé výbuchy nebo popáleniny typické pro boj,“ popisuje instruktor výcviku z přáslavického 72. mechanizovaného praporu.

Zároveň dodává, že vojáci si při výcviku procházejí všechny životní funkce zraněných a pacienta zajišťují podle zajetých algoritmů. „Vnímám výcvik velmi pozitivně, je to zajímavé. Je toho hodně a dost praktické,“ hodnotí výcvik velitel ukrajinského praporu.

Kromě péče o zraněné nebo manipulaci se zbraněmi se ukrajinští vojáci v Libavé také učí, jak nedaleko fronty opravit drobnější poškození bojových vozidel pěchoty, například utržené pásy nebo úniky oleje.