Otužování je v Česku čím dál populárnější, lidé posilují imunitu

Události: Popularita otužování rychle roste (zdroj: ČT24)

Popularita otužování v poslední době v Česku rychle roste. Na některých místech jsou v zimě u rybníků a řek velké skupinky lidí. Otužilci si tak snaží posílit imunitu. Vhodná jsou hlavně jezera nebo rybníky s pozvolným vstupem do vody. Odborníci radí, aby se lidé hlavně nechodili koupat sami.

Jedním z míst, kde se lidé ve zmrzlé vodě otužují a nabírají energii, je zatopený lom Barbora na Teplicku. Voda má čtyři stupně a na pláži mrzne. Herec Petr Stolař se tady potkává s dalšími kolegy z nedalekého divadla.

„My jsme začali jako mentální výplň toho ničeho. Protože my jsme divadlo a už půl roku nemůžeme nic dělat,“ vysvětlil Stolař, který je v otužování začátečník.

Během třicetiminutového natáčení vlezlo do vody dvacet otužilců. Jedním z nich byl i Lukáš Kouba, který potvrdil, že otužilců na místě přibývá. Zájem o otužování se odráží i na sociálních sítích. Skupinám sdružujícím otužilce se za rok i několikrát znásobil počet členů.

K vodě vždy s doprovodem, radí odborník

Velký zájem potvrzuje také David Vencl, který plave i pod ledem a vede on-line kurzy pro otužilce. Radí soustředit se a zhluboka a pomalu dýchat. 

„Abychom neskočili do vody po hlavě a netrhali hned rekordy, takže vlézt si do vody třeba na půl minuty. Další taková rada je, nechodit k vodě sám, ale chodit s někým,“ vysvětluje Vencl. Pokud se člověku třeba podle jeho slov zatočí hlava, druhý se totiž o něj postará.

U dětí se zpočátku doporučuje otužování chladným vzduchem. Tedy je venku méně oblékat.