Opozice ve sněmovně kritizovala úsporný balík. Jeho schvalování se může protáhnout o týdny

Poslanci se v pátek sešli, aby začali poslední fázi schvalování vládního konsolidačního balíčku, kterým chce kabinet zlepšit stav veřejných financí. Sněmovní řečniště s přednostním právem obsadili na několik hodin opoziční politici, kteří úsporná opatření kritizovali. Dolní komora se tak dle očekávání k hlasování o podobě balíčku nedostala, pokračovat bude ve středu. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) již dříve připustila, že schvalování se může protáhnout až o týdny.

Program mimořádné schůze sněmovna schválila ihned po zahájení jednání. Rychlé hlasování o návrhu programu vyplynulo z dohod koaličního a opozičního tábora. Řečníci s právem přednostního vystoupení se tentokrát přihlásili o slovo až po schválení pořadu schůze. 

Jako první dorazil k řečništi lídr opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. Ve svém vystoupení mimo jiné prohlásil, že vláda chce v příštích dvou letech zvýšit lidem daně o sto miliard korun. Konsolidační balíček označil za obludnou změť v daních a odvodech, jde podle něj o paskvil postrádající logiku. Vládu obvinil z diletantismu a požádal sněmovnu, aby umožnila navrhovat jeho další úpravy.

Po Okamurovi obsadil sněmovní řečniště na zhruba hodinu šéf klubu SPD Radim Fiala s obdobně kritickým projevem vůči předloze i koaliční vládě. Radim Fiala soudí, že vládní návrh nepovede ke konsolidací veřejných financí, ale naopak k poklesu veřejných příjmů, ke zvýšení schodku a ke snížení příjmů a životní úrovně lidí i konkurenceschopnosti firem.

Události: Vládní úsporný balíček jde do sněmovního finále (zdroj: ČT24)

Jako další se ujal slova předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Prohlásil, že vládní balíček je balíkem daňovým, a přiznal, že smyslem jeho vystoupení je zabránit jeho přijetí. „My chceme zabránit tomu, aby byl daňový balíček přijat, abyste znovu snížili životní úroveň,“ uvedl šéf ANO. Podle něj lidi „padají do chudoby“ a „je potřeba daně vybírat, ne zvyšovat, a čerpat peníze z evropských fondů“. „Žádné zdanění skutečně nepotřebujeme,“ doplnil Babiš.

Samotná rozprava k balíčku začala až po víc než 4,5 hodinách od začátku schůze, kdy se dostal na řadu první řádně přihlášený poslanec bez přednostního práva. Do rozpravy se v tu dobu hlásily tři desítky poslanců. Předseda klubu ODS Marek Benda se proto pokusil prosadit jednání i po čtrnácté hodině, to ale jménem opozičních klubů ANO a SPD vetovala předsedkyně prvního z nich Alena Schillerová.

„Nebudeme pomáhat pětikoalici prosazovat nejvyšší zvýšení daní v novodobé historii,“ zdůvodnila Schillerová veto. Benda následně požádal o přerušení schůze, čímž páteční jednací den skončil o něco dříve, než měl. Návrhy zákonů totiž mohou poslanci schvalovat podle jednacího řádu jen ve středy a v pátky, vždy mezi 09:00 a 14:00, a případné snahy vládního tábora o rozšíření těchto dnů a hodin může opozice zablokovat. 

Na osm desítek pozměňovacích návrhů

Samotný vládní návrh, který původně vláda předložila, má stovky stran. Koalice k němu navrhla komplexní pozměňovací návrh rovněž o stovkách stran. Ve druhém čtení se k návrhu sešlo na osm desítek pozměňovacích návrhů a o všech z nich budou muset poslanci rozhodnout hlasováním. 

V příštím roce by měl balíček pomoci snížit schodek o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun. Opozice tvrdí, že balíček je pouze o zvyšování daní, může navíc způsobit růst inflace a záporně ovlivnit ekonomický výkon.

Projednávaná změna zákonů mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z devatenácti na 21 procent, slučuje na dvanáct procent nynější snížené sazby DPH deset a patnáct procent a mění v sazbách rozložení některých položek.