Ohledně nouzového stavu jsou poslanci odtažití. Vysvětlení chtějí slyšet i sociální demokraté a komunisté

Z vyhlídky na nouzový stav, který se chystá vyhlásit vláda, nejsou nadšeni poslanci. Před zahájením jednacího týdne ve sněmovně dali najevo výhrady i představitelé koaliční ČSSD a také KSČM, o jejíž hlasy se menšinový kabinet ve sněmovně opírá. Podobně jako opozice chtějí především slyšet podrobné zdůvodnění, proč je potřeba. Podle předsedy klubu ČSSD Jana Chvojky bude sněmovna ve středu o nouzovém stavu jednat. Hlasy poslanců k vyhlášení nouzového stavu nejsou potřeba, ale po 30 dnech je vláda potřebuje k případnému jeho prodloužení. Navíc může dolní komora nouzový stav zrušit.

Že vláda zřejmě vyhlásí nouzový stav, vyšlo najevo v pondělí, večer premiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že o návrhu ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) bude vláda jednat ve středu. Nouzový stav začne platit tak, jak ministři rozhodnou.

Na prvních třicet dnů k tomu nepotřebují podporu zákonodárců, Poslanecká sněmovna ho ale může neprodleně zrušit. Poslanci zatím dali najevo, že budou chtít od vlády slyšet jasné vysvětlení, proč je nouzový stav potřeba.

Kritičtí jsou k plánům vlády představitelé opozičních poslaneckých klubů, ale výhrady mají i zástupci ČSSD a KSČM. Předseda klubu vládní sociální demokracie připustil, že straničtí poslanci nebudou hlasovat proti vládě, podrobnosti ale chtějí slyšet.

„Očekáváme, že bychom to měli podpořit. Ale měla by tomu předcházet řádná debata volených zástupců,“ uvedl Chvojka. Babiš, Hamáček a Prymula by se podle něj měli zúčastnit férové debaty a reagovat na výtky opozice i dotazy poslanců. Také šéf poslanců vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že je důležité, aby si ještě před jednáním vlády její členové vyslechli argumenty a názory poslanců.

Budeme diskutovat do noci, očekává Chvojka

Šéf poslanců ČSSD připustil, že by se debata mohla klidně protáhnout do pozdních hodin. „Na grémiu sněmovny ale byla poptávka po tomto tématu, i jako koaliční poslanci máme některé otázky a je předdomluveno, že budeme diskutovat a členové vlády otázky budou zodpovídat,“ řekl Chvojka.

Ještě zdrženlivější byl k možnosti vyhlášení nouzového stavu předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana při hlasování vládu často podporuje a její hlasy byly zásadní i při prodlužování nouzového stavu na jaře.

„Chceme znát podmínky a jsme pro to, aby vláda vysvětlila Poslanecké sněmovně, proč k tomu kroku sahá. Jestli jsou to zdravotní důvody, růst nákazy nebo důvody ekonomické, případně otázka nákupů vzhledem k tomu, že obyčejně slyšíme, že je Česká republika připravena, pokud jde o materiální zabezpečení, na tři měsíce dopředu,“ poukázal Filip. Zdůraznil přitom, že sněmovna může nouzový stav zrušit.

Šéf komunistického klubu Pavel Kováčik chce, aby vláda v nouzovém stavu řešila situaci „věcně správně, odborně, tak rychle, jak se má, a jenom do takové hloubky, jak je nutno“.

Opozice nouzový stav nepodporuje, žádá informace

Opozice je k myšlence na nouzový stav otevřeně kritická. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že k jeho vyhlášení nevidí důvod. „Nejsme vůbec připraveni nouzový stav podpořit a nevidíme pro něj žádný důvod. Jsme si vědomi, že je situace vážná, podle toho postupujeme, podle toho navrhujeme opatření. Ale nouzový stav, ta myšlenka a způsob, jakým je to sdělováno veřejnosti, je jenom pokračováním chaosu, nekompetence a selhávání vlády, kterého jsme svědky,“ uvedl. 

Piráti potom požadují informace, kvůli kterým chce vláda vyhlásit nouzový stav. Plošná koronavirová opatření musí být podložená daty, uvedl jejich předseda Ivan Bartoš. Podobně jako Vojtěch Filip i on se výslovně zmínil o pravomoci Poslanecké sněmovny nouzový stav zrušit.

Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že ani jeho hnutí nepodporuje vyhlášení nouzového stavu. Kabinet podle něj vůbec nezdůvodnil a nesdělil své záměry.

S vyhlášením nouzového stavu nesouhlasí podle její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové ani TOP 09, pokud vláda současně nezavede jasné kompenzace. Podle Pekarové Adamové je dosavadní komunikace kabinetu zoufalá. „Neříká žádné konkrétní informace, dozvídáme se o tom jako o polotovaru,“ uvedla. Předseda STAN Vít Rakušan potom považuje chystané vyhlášení nouzového stavu za přiznání selhání vlády v boji s koronavirem.

Zatímco sociální demokraté jsou připraveni o věci debatovat dlouho do noci, podle poslance KDU-ČSL Marka Výborného by se měli k tématu dostat krátce poté, co vláda rozhodne. Kabinet bude o nouzovém stavu jednat ve středu ráno, zároveň začne v devět hodin mimořádná sněmovní schůze, jejíž náplní by měl být zákon o kurzarbeitu.

„Ještě před bodem kurzarbeit by měla proběhnout debata a informace vlády k dopadům zavedení nouzového stavu,“ řekl.