Odsouzené ženy dostanou příležitost, aby se už do vězení nevracely

Vězeňská služba chystá nové projekty, které mají zabránit tomu, aby se vězni vraceli do výkonu trestu. Patří mezi ně také speciální projekty pro ženy, které mezi odsouzenými tvoří necelou jednu desetinu. V českých věznicích je v současné době asi dvacet jedna a půl tisíce lidí. Z toho okolo patnácti set žen. Stejně jako je tomu u trestaných mužů, také ženské věznice jsou přeplněné.

Ženské věznice jsou v České republice pouze tři. Ve Světlé nad Sázavou, v Praze a Opavě. Vzdělávací projekty pro trestankyně jsou zaměřeny hlavně na doplnění vzdělání a získ práce. A právě v Opavě dostanou příležitost i ty odsouzené, které kvůli přísnějšímu trestu nesmějí opustit areál věznice.

Z vězeňské kotelny bude učebna

Jedna z odsouzených, která si právě odpykává trest v Opavě, je ve vězení už popáté. Tentokrát za krádeže. „Mám strašně moc dluhů. Takže až budu vylízat ven, tak tam, kde každý má už v mém věku našetřeno, já půjdu ven s mínusem,“ uvedla žena, která doufá, že tenhle trest bude už poslední. Věznice jí dala možnost pracovat, ovšem na volné místo čekala dva a půl roku.

Teď by se ráda naučila lépe komunikovat a chtěla by také absolvovat kurz na kadeřnici a kosmetičku, případně cokoli dalšího, co by mohla uplatnit, až bude na svobodě.

Kotelna věznice v Opavě se proto mění na učebnu, která by měla být dokončená do půl roku. „Vytvoříme tady druhé nadzemní podlaží, ve kterém bude prostor pro vzdělávací aktivity,“ sdělil zástupce ředitele věznice Jiří Antoš.

V opavské věznici si svůj trest momentálně odpykává více než 200 odsouzených žen. Nové centrum by mělo dát příležitost všem kategoriím odsouzených a do šesti měsíců se mají vybírat firmy, které dají ženám práci. Zapojit by se mělo zhruba padesát odsouzených.

Věznice jsou přeplněné, včetně těch pro ženy

„Ženy se budou moci vzdělávat například v oblasti pracovněprávních vztahů nebo finanční gramotnosti,“ uvedla mluvčí věznice v Opavě Barbora Šumberová. Novou možnost pracovat nabídne už v létě ženám i věznice ve Světlé nad Sázavou. Na rozdíl od Opavy tady mohou být s odsouzenými i jejich děti. Také v této věznici je už však plno.

„Začínáme obsazovat tři metry čtvereční na odsouzenou, což znamená, že tedy jsme nad kapacitou stanovenou na 760 lůžek pro naši věznici,“ sdělila ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková.

Dvě stě pracovních míst vznikne v hale, do které povede koridor přímo z věznice. Právě Světlá nad Sázavou je největší českou ženskou věznicí. Ta nejmenší je v Praze-Řepích.

Zaměstnanost ve věznicích je podle posledních dat kolem šedesáti procent. Vyšší byla například v roce 2013, kdy dosáhla 66 procent. Rok před tím ale jen necelých devětapadesát. Celková kapacita věznic, včetně těch vazebních a detenčních zařízení, je v současné době 20 794 míst a je o 4 procenta překročena.

Jak odlehčit ženským věznicím (zdroj: ČT24)