České věznice jsou přeplněné. Do roka by měly vzniknout stovky nových míst

Kapacity věznic v České republice by se v roce 2017 mohly rozšířit až o sedm set míst. Vzniknout by měla nová ubytovna v Rapoticích a vězeňská služba chce také znovu otevřít zařízení v Drahonicích. Další lokality má vytipované. Teď je trestanců víc než míst a přeplněnost českých věznic kritizovala i veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

V rapotické věznici si svůj trest odpykává kolem osmi set padesáti mužů. Její kapacita je ale téměř o stovku menší a zařízení je už několik měsíců přeplněné. „Nová ubytovna by podle projektu měla být v areálu, kde je pro ni ještě volné místo,“ uvedl mluvčí věznice Rapotice Jan Doležal.

Nová ubytovna by se měla začít stavět na konci roku a koncem roku 2017 by do ní měli přijít první vězni. Budova by měla pojmout kolem tří stovek lidí. Na typu věznice, která je s dohledem a dozorem, se nic měnit nemá.

Momentálně chybí osm set míst

Kromě Rapotic chce vězeňská služba rozšiřovat i kapacity zařízení v Novém Sedle nebo ve Světlé nad Sázavou. „Nové ubytovny budou koncipovány jako moderní jednolůžkové až třílůžkové,“ sdělil ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

O rozšiřování českých věznic (zdroj: ČT24)

Už na jaře 2017 by se měli trestanci vrátit do zařízení v Drahonicích na Lounskou, kde jsou nyní uprchlíci. Výhledově se také uvažuje o výstavbě nové věznice v jižních Čechách. V celé republice je teď přes dvacet jedna a půl tisíce vězňů, ovšem kapacity ubytovacích zařízení jsou o téměř osm set míst nižší.

 „Zásadní změnu je možné udělat pouze, pokud si uvědomíme všechny souvislosti a změníme trestní politiku,“ uvedla k přeplněným českým věznicím ombudsmanka Anna Šabatová. Snižování počtu vězněných osob se věnuje i nově vzniklá komise na ministerstvu spravedlnosti. Posuzovat bude také možnost většího využívání alternativních trestů.