Do Evropského parlamentu chce 30 českých uskupení

Události: Uzávěrka kandidátek do Evropského parlamentu (zdroj: ČT24)

Ministerstvu vnitra letos předložilo kandidaturu pro červnové volby do Evropského parlamentu třicet uskupení. Je jich o deset méně než před pěti lety, počet koalic se zvýšil o téměř polovinu. Lhůta pro předkládání kandidátních listin skončila v úterý odpoledne, úředníci ministerstva vnitra je ještě musí přezkoumat.

Devatenáct kandidátních listin podaly politické strany a hnutí samostatně a jedenáct kandidátních listin bylo podáno koalicemi. O tom, která volební seskupení splnila všechny zákonem požadované náležitosti, a budou tak k volbám připuštěna, rozhodne ministerstvo do 20. dubna.

K minulým volbám do Evropského parlamentu před pěti lety se přihlásilo na čtyřicet seskupení, z toho šest koalic. K volbám jich bylo připuštěno 39. Jedna ze stran totiž mimo jiné nezaplatila příspěvek na úhradu volebních nákladů ve výši 15 tisíc korun.

90′ ČT24: Volby do Evropského parlamentu (zdroj: ČT24)

Kandidaturu v letošních evropských volbách, které budou v Česku 7. a 8. června, ohlásilo všech devět sněmovních stran a hnutí, přičemž jen opoziční ANO a vládní Piráti kandidují samostatně. Vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidují stejně jako při posledních sněmovních volbách jako koalice SPOLU, koalici Starostové a osobnosti pro Evropu vytvořilo vládní hnutí STAN a Starostové pro Liberecký kraj (SLK). Opoziční hnutí SPD sestavilo koaliční kandidátku společně s neparlamentní Trikolorou.

O udržení v Evropském parlamentu bojují komunisté, kteří se spojili do koalice Stačilo! se Spojenými demokraty - sdružením nezávislých. Na koaliční spojenectví sází také hnutí SEN 21 se stranou Volt Česko, hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě a Švýcarská demokracie spolu se Stranou státu přímé demokracie - Stranou práce. V koalici „PRO vystoupení z EU“ jsou Moravané a jedna z neparlamentních republikánských stran. Koalici „PRO Jindřicha Rajchla“ tvoří uskupení Právo Respekt Odbornost a Správná volba PRO Zdraví a Sport.

Nejpočetnější pětičlennou koalici, v níž jsou Dělnická strana sociální spravedlnosti, Národní demokracie nebo Rozumní, kolem sebe soustředila Aliance národních sil v čele s nynějším europoslancem za SPD Hynkem Blaškem. Samostatně o návrat do europarlamentu usiluje Sociální demokracie (dříve ČSSD), v čele její kandidátky je bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Expremiér Jiří Paroubek vede koaliční kandidátku ČSSD - Česká suverenita sociální demokracie.

Volební účty mají Svobodní, Zelení a Demokratická strana zelených, podobně pak hnutí Hlas někdejšího europoslance a eurokomisaře Pavla Teličky a hnutí Referendum - Hlas lidu. K nováčkům patří Liberální aliance nezávislých občanů nebo „strana pro lidi i kočky s otevřenou myslí“ Mourek. Mezi tradičními účastníky volebního klání by měly být naopak Levice, Klub angažovaných nestraníků, Volte Pravý blok nebo Moravské zemské hnutí. Volební účet má také strana Urza.cz.

Kandidát na eurokomisaře

Zatím jasné není, koho Česko nominuje na pozici eurokomisaře do Evropské komise. „Musíme najít takovou osobnost, která bude mít šanci uspět v tom velmi složitém vyjednávání o příslušné portfolio,“ prohlásil premiér Petr Fiala (ODS).

Eurokomisař by měl podle koaličních dohod vzejít z koalice Pirátů a STAN. Obě uskupení mají podle svých zástupců vhodné kandidáty, a není tak vyloučeno, že by se návrhy mohly střetnout. Konečné slovo ve výběru kandidáta na post eurokomisaře bude mít vláda jako celek, která musí jméno odsouhlasit, potvrdit ho pak musí také europoslanci. Nejčastěji se hovoří o europoslanci Marcelu Kolajovi (Piráti) nebo za STAN Danuši Nerudové nebo Jozefu Síkelovi.