Novým ředitelem odboru komunikace Hradu bude Vít Kolář

Novým ředitelem odboru komunikace Hradu bude od listopadu manažer, bývalý novinář a diplomat Vít Kolář. Naposled působil v České televizi. V tiskové zprávě to oznámil odbor komunikace Hradu. Kolář, jenž uspěl ve výběrovém řízení mezi pěti uchazeči, nahradí Markétu Řehákovou, která nedávno skončila i jako mluvčí prezidenta Petra Pavla.

„Přestože mám s podobnou prací zkušenosti, z nového úkolu mám velký respekt. Práce pro prezidenta je spojena s mimořádnou odpovědností. Budu se snažit maximálně využívat své znalosti a profesní zkušenosti. Chtěl bych se také rychle začlenit do týmu, který bude poskytovat profesionální podporu prezidentu republiky,“ prohlásil Kolář podle Hradu.

„S Vítem Kolářem jsem se setkal a těším se na spolupráci. Naše názory na službu novinářům i veřejnosti se velmi shodují,“ zmínil prezident Pavel.

Do čela odboru Koláře vybrala komise za účasti prezidenta Pavla. Úkolem nového šéfa bude stabilizovat odbor a doplnit ho o mluvčího nebo mluvčí.

Zkušenosti nového ředitele

Kolář naposledy vedl divizi korporátních vztahů, komunikace a obchodu v České televizi. Před měsícem z nejvyššího vedení odešel. 

Do České televize nastoupil v roce 1998, působil v ekonomické a zahraniční rubrice. Od roku 2003 byl mluvčím ministerstva zahraničí, ředitelem odboru komunikace a později také generálním konzulem v Austrálii a na Novém Zélandu. Tiskový odbor resortu zahraničí vedl ještě jednou, a to za ministra Karla Schwarzenberga od roku 2010. Do České televize opět nastoupil po Schwarzenbergově neúspěšné kandidatuře na prezidenta v roce 2013.

Obměna na Hradě

Na začátku letošního září se nejprve oddělily funkce ředitele odboru komunikace a mluvčí. Na té první skončila Řeháková, Pavlovou mluvčí ale zůstala. O měsíc později však opustila i tuto pozici, Hrad tehdy uvedl, že poměr ukončí dohodou.

„Důvodem mého odchodu z pozice tiskové mluvčí je snaha předejít spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře, které se v uplynulých týdnech objevovaly ve veřejném prostoru. Jejich šíření by mohlo narušovat fungování prezidentského týmu a oslabovat celkový pozitivní dojem na veřejnosti, což by bylo v rozporu s mou dlouhodobou misí,“ prohlásila tehdy Řeháková.

Hrad v poslední době oznámil i několik dalších personálních změn. S platností k 5. září byl zrušen kabinet prezidenta, skončila jeho ředitelka Linda Jozwiak Kopecká. O den později byl zřízen sekretariát prezidenta, jehož vedoucí se stala Lucie Obdržálková.

Ve funkci také skončí šéf Pavlova poradního týmu Tomáš Richter. Hrad už dříve sdělil, že má smlouvu s prezidentskou kanceláří uzavřenou do konce roku. Obsahuje úkoly, které má splnit, uvedl odbor komunikace. Richter serveru Seznam Zprávy řekl, že předpokládá, že jeho mise bude naplněna během podzimu.

Naposledy působil v České televizi. V roce 2014 převzal vedení útvaru komunikace a vnějších vztahů, v letech 2019 až 2023 pak působil jako ředitel divize korporátních vztahů, komunikace a obchodu České televize. Kromě komunikace měl na starosti i právní útvar, výzkum a sledovanost nebo bezpečnost a vnější vztahy.

Koncem letošního září Kolář z České televize odešel spolu s generálním ředitelem televize Petrem Dvořákem, kterého po 12 letech ve vedení televize od října nahradil bývalý šéf brněnského studia České televize Jan Souček.

„Krok jsem diskutoval už s nastupujícím generálním ředitelem. Deset let po boku Petra Dvořáka byla pro mě nesmírně inspirativní doba plná zásadních televizních i společenských proměn, naplněná velmi náročnou prací a novými zkušenostmi. Úspěšná doba, za kterou se podařilo řediteli a jeho managementu naplnit všechny důležité cíle,“ řekl k tomu Kolář.

Do České televize poprvé nastoupil v roce 1998, začínal jako reportér zahraniční rubriky, byl také editorem pořadu „21“ a redaktorem ekonomické rubriky. V roce 2003 nastoupil jako mluvčí ministerstva zahraničí a ředitel jeho odboru komunikace, v letech 2006 až 2010 působil jako generální konzul v Austrálii a na Novém Zélandu. V roce 2010 za ministra zahraničí Karla Schwarzenberga zamířil zpět do pozice ředitele tiskového odboru. Po Schwarzenbergově neúspěšné kandidatuře na prezidenta v roce 2013 se vrátil do České televize.

Narodil se 16. června 1973 v Šumperku. Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Je ženatý, s manželkou Olgou má děti Emu, Viléma a Vincenta.

Kolář ve výběrovém řízení na ředitele odboru komunikace Hradu uspěl mezi pěti uchazeči, od listopadu ve funkci nahradí Markétu Řehákovou, která nedávno skončila i jako mluvčí prezidenta Petra Pavla.

Zdroj: ČTK 

Vít Kolář
Zdroj: Sociální sítě Víta Koláře