Řeháková končí ve funkci prezidentovy mluvčí

Markéta Řeháková odchází z pozice mluvčí prezidenta Petra Pavla. Je to necelý měsíc poté, co skončila ve funkci ředitelky hradního tiskového odboru. Informaci Deníku N potvrdil Hrad. Řeháková provázela Pavla celou předvolební kampaní, po zvolení si ji prezident vybral jako svou mluvčí a šéfku hradní komunikace. Na začátku září vedoucí kanceláře hlavy státu Jana Vohralíková oznámila, že Řeháková končí ve funkci ředitelky hradního tiskového odboru a zůstává prezidentovou mluvčí.

Řeháková podle aktuálních informací Deníku N skončila dohodou. „Markéta Řeháková končí, nepodala ale přímo výpověď, je to po dohodě,“ sdělil Deníku N zdroj z Hradu.

„Důvodem mého odchodu z pozice tiskové mluvčí je snaha předejít spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře, které se v uplynulých týdnech objevovaly ve veřejném prostoru. Jejich šíření by mohlo narušovat fungování prezidentského týmu a oslabovat celkový pozitivní dojem na veřejnosti, což by bylo v rozporu s mou dlouhodobou misí,“ uvedla Řeháková.

Pavel ve vyjádření pro tisk připomněl, že s ním Řeháková „úspěšně prošla celou předvolební kampaní i náročným obdobím po nástupu do prezidentského úřadu“. Ocenil její schopnost předjímat i pracovní nasazení. „V týmu ji budu postrádat, ale její rozhodnutí i důvody respektuji,“ dodal Pavel.

Prezident podle Deníku N přitom ještě před týdnem dával najevo, že s Řehákovou nadále počítá. „Markéta Řeháková nebyla nijak odsunuta z pozice tiskové mluvčí. Zastávala funkce šéfky tiskového odboru i tiskové mluvčí a ukázalo se, že to opravdu nejde moc dobře zvládat dohromady, tak jsme se rozhodli udělat to jinak,“ zdůvodnil tehdy Pavel. Na pozici ředitele odboru komunikace zatím nikdo vybrán nebyl.

Další změny

Hrad v poslední době oznámil několik personálních změn. S platností k úterý 5. září byl zrušen Kabinet prezidenta republiky Petra Pavla, skončila jeho ředitelka Linda Jozwiak Kopecká. O den později byl zřízen sekretariát prezidenta, jehož vedoucí se stala Lucie Obdržálková.

Ve funkci také skončí šéf poradního týmu hlavy státu Tomáš Richter. Serveru Seznam Zprávy sdělil, že předpokládá, že jeho mise bude naplněna během podzimu. Podle webu se na Hradě vytvořily dvě skupiny, které mají odlišné představy o působení.

Server Lidovky.cz v polovině září napsal, že bývalá velvyslankyně v Bosně a Hercegovině, Srbsku a Slovinsku Ivana Hlavsová má na Pražském hradě na starosti domácí protokol, vede ho od září. Odbor protokolu jako celek řídí Tomáš Pernický, dřívější velvyslanec v Bělorusku a Gruzii.

Podle webu Lidovky.cz se promění i legislativní a právní odbor Hradu. Jeho ředitel Václav Pelikán odchází do důchodu, Hrad podle serveru opustí i právní poradce Petr Pánek.