Nemocnice se brání spalničkám. Naočkováno je už přes 900 zdravotníků

Nejméně 900 zdravotníků už v Praze a v Moravskoslezském kraji dostalo očkování proti spalničkám. České televizi to řekli mluvčí šesti oslovených nemocnic. Právě v těchto krajích je nakažených spalničkami nejvíc. Naočkovat zdravotníky z urgentních příjmů a dalších nemocničních oddělení nařídil všem fakultním nemocnicím ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ostatní zařízení očkují zdravotníky dobrovolně.

Ve Fakultní nemocnici v Motole už naočkovali přibližně tři sta zaměstnanců. „Dalších dvě stě bude naočkováno zhruba do měsíce,“ uvedla mluvčí Pavlína Danková. Své pracovníky očkuje i Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. „Už jsme proočkovali 176 zaměstnanců,“ řekl mluvčí Filip Brož.

Povinnost očkovat zdravotníky mají fakultní nemocnice, ostatní typy nemocnic to dělají dobrovolně. Například Městská nemocnice v Ostravě má podle mluvčí Andrey Vojkovské naočkováno sto zdravotníků. Slezská nemocnice v Opavě má na rizikových odděleních naočkované všechny zaměstnance, a to včetně pracovníků úklidu. „Vzhledem k tomu výskytu situaci nepodceňujeme a máme naočkovány desítky zaměstnanců,“ uvedl mluvčí Jiří Krušina.

Nemocnice zjišťují přítomnost protilátek

V pražské Nemocnici Na Homolce je naočkováno 290 zaměstnanců. Spalničky tam řeší už od loňského roku. „My jsme už loni začali vyšetřovat zaměstnance a cíleně přeočkováváme ty, kteří nemají protilátky. A to bez ohledu na to, na jakém pracují oddělení,“ řekla mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Jestli mají zaměstnanci protilátky, zjišťují i v dalších oslovených nemocnicích, například v Thomayerově nemocnici v Praze. „Chystáme se očkovat pouze zdravotníky, kteří mají nízký takzvaný titr protilátek proti spalničkám,“ uvedl mluvčí Petr Sulek. V Městské nemocnici v Ostravě teď odebírají protilátky u 62 zdravotníků.

Nejčastěji se očkování týká pracovníků na urgentních příjmech. Mezi další riziková oddělení patří ta infekční nebo kožní. Ministr Vojtěch kromě nařízení očkování všem fakultním nemocnicím rozeslal doporučení hejtmanům krajů. Po těch chce, aby nařízení očkování v ostatních nemocnicích zvážili. Vojtěch tak chce předejít situaci, kdy by byl kvůli nemoci ochromen provoz nemocnic. Od začátku roku se v Česku nakazilo spalničkami 156 lidí, jen v Praze je 73 případů.