Nejvyšší soud definitivně osvobodil státní zástupkyni Krützner v kauze krácení daní

Státní zástupkyně Sylva Krützner podle Nejvyššího soudu nekrátila daně a je nevinná. České televizi informaci potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Kateřina Kaspar Studecká. Obžaloba tvrdila, že Krützner neodvedla daň 350 tisíc korun poté, co prodala svůj byt. Žena se ale od začátku obhajovala domněnkou, že je od daně osvobozena.

„Dovolání nejvyššího státního zástupce bylo usnesením Nejvyššího soudu odmítnuto,“ potvrdila mluvčí. Podle soudu nebylo dovolání státního zástupce Igora Stříže opodstatněné. Nejvyšší soud tak dal za pravdu městskému soudu, že se Krützner dopustila právního omylu. Žena se údajně domnívala, že je od daně osvobozena, protože v bytě před prodejem sama bydlela.

„Nemůžeme dojít k jednoznačnému závěru o vině,“ řekl loni v listopadu při vynesení rozsudku předseda senátu Tomáš Kubovec. „Není úplně férové argumentovat tím, že jako právnička a státní zástupkyně má mít paní obžalovaná větší povědomí o tom, jak platit daň,“ uvedl.

Neodvedení daně z prodeje bytu

Státní zástupkyně Sylva Krützner působí na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 6 v pozici náměstkyně. Na Praze 10, kde začínala jako čekatelka, úspěšně zažádala o přidělení služebního bytu. V roce 2008 se do něj nastěhovala a o čtyři roky později byt odkoupila od městské části za 900 tisíc korun.

V roce 2014 ale nemovitost prodala dalšímu majiteli za 3,4 milionu korun. Právě tento příjem nepřiznala úřadům. Podle obžaloby se tak měla dopustil krácení daně, protože úmyslně neodvedla daň ve výši 346 tisíc korun.

Poprvé ji prvoinstanční soud odsoudil. Krützner dostala peněžitý trest a v případě pravomocného odsouzení by přišla o funkci. Na základě odvolání ji ale pražský městský soud osvobodil. To nyní potvrdil i Nejvyšší soud.