Nečas: Zvažujeme navázání kontaktů s libyjskými povstalci

Praha - Česká republika uvažuje o navázání kontaktu s libyjskými povstalci sdruženými v Přechodné národní radě v Benghází. O tom, zda radu uzná jediným oficiálním představitelem Libye, však Česko zatím nerozhodlo. Při sněmovních interpelacích to dnes řekl premiér Petr Nečas (ODS). Podle něj by Česká republika mohla Libyjcům případně poskytnout humanitární pomoc, ve vojenské operaci NATO proti režimu Muammara Kaddáfího se ale Česko angažovat nebude.

„My jsme pouze případně připraveni diskutovat o tom, že určité síly musí zajistit území, které je dneska osvobozeno od Kaddáfího režimu. Musí tam být zajištěna základní humanitární pomoc a zapojení do této humanitární pomoci Česká republika nevyloučila,“ uvedl premiér na dotazy Kateřiny Konečné (KSČM) týkající se postoje vlády k operaci NATO v této severoafrické zemi.

Přechodnou národní radu uznaly za jediného představitele Libye ze zemí Evropské unie zatím Francie, Itálie a Španělsko. S ministrem spravedlnosti a lidských práv rady Muhammadem Alládžím se příští úterý sejde předseda sněmovního zahraničního výboru David Vodrážka (ODS).

„Pozval jsem pana Alládžího na setkání proto, abych mohl o postojích a názorech povstalců hovořit přímo s jejich zástupci,“ sdělil dnes Vodrážka v tiskové zprávě. Dialog je podle něho nutný, protože mnohé státy už s povstalci otevřeně komunikují. Se zástupcem rady chce jednat i o budoucí hospodářské spolupráci.