Náměstek ředitele IKEMu Malý, který je obviněn za vydírání, rezignoval

Náměstek ředitele pro strategii a rozvoj Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Jiří Malý, který je obviněný za vydírání, rezignoval na svoji funkci. Informaci České televizi potvrdila ředitelka IKEMu Helena Rögnerová.

„Pan náměstek Malý se rozhodl rezignovat na svoji funkci, aby dále neeskaloval současnou situaci. Jeho rozhodnutí si velmi vážím a do vyšetření celého obvinění nebudu jeho místo náměstka pro strategii a rozvoj obsazovat,“ sdělila Rögnerová.

„I když je (Malý) přesvědčen, že se nedopustil nezákonného jednání, nechce IKEM zatěžovat touto vykonstruovanou kauzou,“ uvedl obhájce Malého Petr Toman.

Malého kvůli vydírání obvinili vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Spolu s ním obvinění čelí také bývalý ředitel IKEMu Michal Stiborek a šéf oddělení IT institutu Petr Raška. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pondělí Rögnerové doporučil, aby zvážila Malého odvolání.

V případě prokázání viny obviněným hrozí až čtyřleté vězení

Případ se týká nátlaku, který údajně Stiborek spolu s Malým vyvíjeli na kardiochirurga Jana Pirka a šéfa kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivana Netuku. Podle Mladé fronty DNES Stiborek s Malým Pirkovi a Netukovi naznačovali, že na ně mají kompromitující materiály.

Podle mluvčí inspekce Ivany Nguyenové hrozí obviněným v případě prokázání viny až čtyřleté vězení, dvěma pak také zákazy činnosti. Obvinění z vydírání čelí dva lidé, Malý se Stiborkem, třetí je pak stíhán kvůli neoprávněnému přístupu k počítačovému systému a porušení tajemství listin.

Stiborek rezignoval v polovině srpna, Válek nejprve vedením pověřil náměstka Malého, který byl jeho statutárním zástupcem. Na konci srpna pak v IKEMu zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), řešila možnou manipulaci s veřejnými zakázkami. Na začátku září byla vedením IKEMu pověřena Rögnerová.