Na soudce nikdo vliv nemá a jsou nezávislí, reaguje Babiš na schůzky Zemanova kancléře

Čeští soudci jsou nezávislí, zareagoval premiér Andrej Babiš (ANO) během návštěvy Indie na spor o možném ovlivňování justice ze strany Hradu. Schůzky kancléře prezidenta Vratislava Mynáře se soudci Babiš za nátlak nepovažuje. Je podle něj také věcí prezidenta Miloše Zemana, jak si vyřeší své okolí. Bývalý soudce Ústavního soudu Stanislav Balík v ČT24 nicméně řekl, že Hrad buď nechápe dělbu moci, nebo ji obchází.

„Soudci jsou nezávislí a já jsem v životě neměl žádnou schůzku se žádným soudcem. Je to samozřejmě záležitost pana prezidenta, jak si vyřeší své okolí,“ řekl Babiš. Nemyslí si, že by soudci byli pod nátlakem. „Myslím, že na soudce nemá nikdo vliv, že rozhodují podle vlastního uvážení, jsou nezávislí a hlavně, že rozhodují spravedlivě, to je důležité,“ dodal.

Události: Zeman Mynáře schůzkami se soudci pověřuje (zdroj: ČT24)

Emeritní soudce Ústavního soudu Stanislav Balík ale má za důležité rozlišit dvě věci. Považuje za možné sdělovat názor a debatovat o rozhodnutí u skončeného soudního řízení. „Ale případ, kdy věc není skončena, je případem, kdy se jedná o ovlivňování. Je to důsledek opakovaného nepochopení smyslu ústavy a dělby moci. Není možné, aby kdokoli, byť je to prezident, jednal se soudcem tímto způsobem ve věci, která není skončena,“ prohlásil.

Stanislav Balík: Hrad dělbu moci nechápe, nebo obchází (zdroj: ČT24)

Podle jeho slov prezident a jeho lidé buď ústavní dělbu moci nechápou, nebo obcházejí. Poznamenal, že za dob komunismu se praxi, kdy z obvodního výboru komunistické strany někdo chodil, nebo telefonoval předsedovi soudu, jak má být rozhodnuto, říkalo telefonní právo.

Balík uvedl, že kdyby se kdokoli mohl scházet se soudci, nemusely by vůbec být soudní budovy, jednací místnosti ani spisy. „Soudce by se mohl kdekoli s kýmkoli neveřejně scházet a pak jen vyhlásit rozhodnutí,“ řekl bývalý soudce Ústavního soudu.

Mynář tvrdí, že na schůzky se soudci chodil s vědomím Zemana

Týdeník Respekt minulý týden uvedl, že Mynář opakovaně kontaktoval soudce různých soudů. S ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem probíral služební zákon, který prezident kritizoval, a případ Lesní správy Lány. Dopis s otázkou ve věci Plzeňské teplárenské pak adresoval bývalému předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi. Ten skutečnost, že mu Mynář dotaz poslal, označil za zvláštní.

Kancléř se údajně snažil kontaktovat také ústavního soudce Jana Filipa v záležitosti zákona o střetu zájmu, takzvaného lex Babiš. Mynář loni volal také předsedovi Městského soudu v Praze Liboru Vávrovi, aby se ho zeptal na rozhodnutí o vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Mynář reagoval, že na schůzky se soudci chodil s vědomím prezidenta Zemana a odmítl, že by se je pokoušel ovlivnit.

Údajným ovlivňováním soudců se budou zabývat poslanci

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Baxa ve čtvrtek v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček reagoval tak, že když si Baxa přisuzuje právo dávat doporučení prezidentovi, nemůže totéž právo hlavě státu upírat. Zeman ve čtvrtek večer v televizi Barrandov řekl, že doporučení soudcům nejsou jejich ovlivňováním, ale vyjádřením názoru.

Podezřeními kolem údajného ovlivňovaní soudců Hradem se budou zabývat členové sněmovního podvýboru pro justici. Předseda Pavel Blažek (ODS) svolal schůzi na středu večer „s ohledem na závažná vyjádření některých představitelů justice“. Na jednání Blažek pozval Baxu, Šimíčka a Mynáře, aby se k věci mohli vyjádřit.

Očekává se, že část poslanců se bude snažit o prosazení diskuse o záležitosti na sněmovní plénum, jehož schůze začíná v úterý odpoledne. Mluví se také o svolání mimořádného jednání ústavně-právního výboru, což prosazují Piráti.