Na Paukertových lahůdkách si pochutnával Masaryk i Destinová

Praha – Do lahůdkářství Jan Paukert na pražskou Národní třídu chodila elita prvorepublikového Československa. Dveře si zde podávali Vlasta Burian s Lídou Baarovou, na chlebíčkách si pochutnávala i rodina prezidenta T.G. Masaryka. Podnik byl oblíbený také během druhé světové války a komunismu. Tradice vybraných pochoutek v centru hlavního města se nakonec zachovala, když příbuzný Jana Paukerta v roce 2008 otevřel na stejném místě stejnojmennou prodejnu. Syn zakladatelů legendárního podniku a vynálezce tradičních českých chlebíčků zemřel po krátké těžké nemoci 14. ledna 2010.

Kořeny obchodu sahají až do roku 1916. Tehdy ho založili jako první pražské velkolahůdkářství Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stal symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Paukertvovo lahůdkářství si brzy oblíbily známé osobnosti, jako Ema Destinnová, Jan Werich a Jiří Voskovec, Hugo Haas či Lída Baarová. Vlasta Burian údajně miloval chlebíčky od Paukerta natolik, že v podniku pořádal pro své přátele chlebíčkové párty. Paukertovy lahůdky zásobovaly také stůl rodiny prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Když Prahu v roce 1938 obsadili němečtí vojáci, Jan Paukert starší raději vykopal ve sklepě domu úkryt a schoval tam svou sbírku koňaků a likérů z 19. století. Lahůdkářství přesto stále fungovalo. Obchod se nezavřel ani v dobách komunismu, kdy musel po znárodnění v roce 1952 změnit své jméno. Pražané přesto stále nakupovali „u Paukerta“.

„Chodily sem nakupovat politické i partajní špičky, ale víc než na pultě toho bylo pod pultem,“ vypráví Paukertvův nevlastní syn Richard Švec. Jan Paukert mladší strávil socialismus jako dělník v ČKD. Ke sbírce vzácných lahví se dostal až po restituci v roce 1991.

K Paukertům se na chlebíčky chodí dál

Tradice rodinného podniku však definitivně neskončila. Obchod po Paukertovi převzal a rekonstruoval jeho Richard Švec a v říjnu 2008 jej pod názvem Jan Paukert znovu otevřel. Slavnosti se tehdy zúčastnil také syn zakladatelů podniku. Podle Švece se “starý pán“ aktivně zapojoval do chodu obnoveného lahůdkářství. „Bral to tak, že může pokračovat v rodinné tradici,“ uvedl po Paukertově umrtí .

V sortimentu lahůdkářství jsou tradiční české i evropské lahůdky, chlebíčky, saláty, české uzeniny, francouzské sýry nebo třeba kachní i husí játra. Všechny lahůdky z doby největší slávy podniku už ale zákazníci neochutnají. „Dneska už by asi lidé by asi nejedli tehdejší speciality, třeba roládu, která vznikla tak, že do krůty se vložila husa, do ní kachna a do ní ještě křepelka,“ popisuje prvorepublikové speciality Richard Švec. Nyní je jedním z hlavních lákadel humrový chlebíček, tedy vynález, za kterým stojí samotný Jan Paukert starší. Podnik nabízí také široký sortiment vín.

Načítání...