Modernizace armády pokračuje. Radiolokátory MADR nahrazují sovětskou techniku

Zóna ČT24: Modernizace armády pokračuje (zdroj: ČT24)

Česká armáda do provozu uvádí nové radiolokátory MADR. Česko koupilo zařízení společnosti Elta Systems z Izraele, kde jsou součástí tamního systému Iron Dome. Zakázka za tři a půl miliardy ale nabrala zpoždění a provázejí ji i technické potíže. Osm kompletů nahradí ještě stále používanou sovětskou techniku z osmdesátých let. Ta už postrádá schopnosti, které armáda potřebuje. Vojáci mají k dispozici nyní sedm kusů, poslední by měli převzít v říjnu. Tématem se zabýval pořad Zóna ČT24.

Zařízení sleduje situaci ve výškách od sta metrů do tří kilometrů a až 250 kilometrů daleko. Detaily armáda kvůli utajení šetří a zblízka radiolokátor neukazuje.

První v ostrém provozu funguje u 7. radiotechnické roty v Hrušovanech u Chomutova. „Je to krok o několik generací dopředu. Přívětivější pro obsluhu, ale samozřejmě s tím přichází hromada výzev, IT a tak dále,“ okomentoval zástupce velitelky 7. radiotechnické roty Martin Severa.

Česko radiolokátory objednalo v roce 2019. První komplet převzala armáda loni v únoru a letos v dubnu zařízení prošlo vojenskými zkouškami. „Když integrujete jakýkoliv takto technologicky vyspělý systém do jiného systému, logicky narážíte na spoustu překážek. Ty se zatím daří překonávat,“ sdělil náměstek ministryně obrany František Šulc.

Pořad Zóna ČT24 se věnoval mimo jiné také řízení českého vzdušného prostoru, situaci na Ukrajině a bezpečnostním opatřením na summitu OSN. Celé video můžete zhlédnout v úvodu článku.