Ministryně Kovářová se sešla s letitým stěžovatelem

Praha - Před budovou ministerstva spravedlnosti už několik dní demonstruje Stanislav Smetana. Kvůli špatné práci soudů, na které si léta stěžuje, prý přišla jeho rodina o majetek, který jí zabavili komunisti, a on sám zase při exekuci o dům. Pomoc hledá u ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové. Ta ho desátý den vyslyšela a sešla se s ním.

Smetana za svá práva bojuje už patnáct let. Například držel dva měsíce hladovku, čtyři měsíce stál před Pražským hradem a letos se rozhodl pro protest před ministerstvem spravedlnosti. Do Prahy dojíždí denně z moravského Kojetína. Za ty roky, co veřejně demonstruje, se dočkal finančního odškodnění kolem dvaceti tisíc korun. Jak sám říká, ani si pro něj nešel.

Kvůli tomu, že dlužil obci přes osmnáct tisíc korun, přišel i o vlastní střechu nad hlavou. Město na něj poslalo exekutora. Jenže na výměru je několikrát chybně uvedeno datum, exekutor se spletl o rovných sto tři let. Smetana také reklamuje v jiné kauze nepodepsaný rozsudek. "Domluvili jsme se, že všechny své připomínky, stížnosti, prohřešky sepíše, pošle na ministerstvo a já ten dopis dostanu příští týden a podívám se na to, co se v té věci dá dělat,“ slíbila pomoc ministryně. Pokud se neúmorný demonstrant nedočká odpovědi ani od ministerstva spravedlnosti, obrátí se na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)