Ministerstvo podpoří dotacemi prevenci rakoviny tlustého střeva, předpokládá kratší čekání na vyšetření

Události: Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku (zdroj: ČT24)

Centra, která preventivně vyšetřují pacienty na rakovinu tlustého střeva a konečníku, dostanou dotaci na nákup nových endoskopů. Podmínky teď připravuje ministerstvo zdravotnictví s odbornými společnostmi. Očekávají, že se tak zkrátí čekací lhůty na vyšetření. Nárok mají lidé starší padesáti let, chodí jich ale jen něco přes čtvrtinu.

Před třemi lety si udělal preventivní test na krev ve stolici, který si dělal pravidelně. Nic ho netrápilo, že tento dopadne jinak, tak nečekal. „Je to šok, když vám to zavolají,“ zavzpomínal pacient s vyléčenou rakovinou tlustého střeva.

Na kolonoskopii pak jel z jižních Čech až do Prahy. Podezření na rakovinu mu potvrdili. „Byla mu provedena screeningová kolonoskopie, která ukázala, že je vlastně na polovině tlustého střeva zhoubný novotvar,“ vysvětlil primář Milan Lukáš z Klinického a výzkumného centra pro střevní záněty ISCARE a také člen výboru České gastroenterologické společnosti ČLS JEP.

Zachytili ho ale ještě včas a úspěšně vyoperovali pět týdnů od pozitivního testu. Průměrná čekací lhůta na kolonoskopii v rámci screeningu ovšem bývá dva až tři měsíce. Jsou zařízení, kde to trvá i půl roku. Ministerstvo to chce řešit dotací na nákup stovek nových endoskopů. 

„Ale podmínka je, že se zkrátí doba čekání a zvýší se počty vyšetření na těchto pracovištích,“ upozornil šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09). Dovybavit centra chce nejpozději do konce příštího roku. 

Průměrná čekací doba na kolonoskopii
Zdroj: Národní screeningové centrum

„Určitě je to věc, kterou oceňujeme, a určitě by tomu programu mohla pomoci. Je dokázáno, že čím déle jedinec čeká na vyšetření, tak tím menší procento těchto lidí se pak na to vyšetření opravdu dostaví,“ konstatoval předseda komise pro screening kolorektálního karcinomu MZ a vedoucí lékař Oddělení gastrointestinální endoskopie ÚVN Štěpán Suchánek.

„Pro tu jistotu a pro to, že budete v pořádku, je lepší na to dojít, protože jak říkám, nic mi nebylo a najednou byl problém,“ popsal pacient s vyléčenou rakovinou tlustého střeva. Překonat stud a obavy z vyšetření se v jeho případě vyplatilo. Ještě letos ho čeká jedno kontrolní. Když bude v pořádku, zopakuje si další až za deset let.