TÉMA

Rakovina tlustého střeva

Rakovina krále Karla III. upozornila na důležitost preventivních lékařských prohlídek

Oznámení o tom, že britský král Karel III. má rakovinu, vyvolalo odezvu po celém světě. Informace zaplnila titulní strany médií ve většině zemí. Do Buckinghamského paláce přišly stovky tisíc přání brzkého uzdravení. Úřady neupřesnily, s jakým typem rakoviny se král léčí, ani jaká je prognóza. Zpráva přesto povzbudila mnoho Britů k preventivní návštěvě lékaře.
7. 2. 2024|

Ministerstvo podpoří dotacemi prevenci rakoviny tlustého střeva, předpokládá kratší čekání na vyšetření

Centra, která preventivně vyšetřují pacienty na rakovinu tlustého střeva a konečníku, dostanou dotaci na nákup nových endoskopů. Podmínky teď připravuje ministerstvo zdravotnictví s odbornými společnostmi. Očekávají, že se tak zkrátí čekací lhůty na vyšetření. Nárok mají lidé starší padesáti let, chodí jich ale jen něco přes čtvrtinu.
17. 7. 2023|

Muži, kteří jedí rostlinnou stravu, mají o pětinu menší pravděpodobnost rakoviny střev

Konzumace rostlinné stravy bohaté na zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny může u mužů snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku o více než pětinu. Informoval o tom list The Guardian s odkazem na rozsáhlou studii amerických a jihokorejských vědců, kterým se ale nepodařilo potvrdit podobnou souvislost u žen.
30. 11. 2022|