Rakovina krále Karla III. upozornila na důležitost preventivních lékařských prohlídek

Horizont ČT24: Lékařka Petra Tesařová v debatě o onkologických onemocněních (zdroj: ČT24)

Oznámení o tom, že britský král Karel III. má rakovinu, vyvolalo odezvu po celém světě. Informace zaplnila titulní strany médií ve většině zemí. Do Buckinghamského paláce přišly stovky tisíc přání brzkého uzdravení. Úřady neupřesnily, s jakým typem rakoviny se král léčí, ani jaká je prognóza. Zpráva přesto povzbudila mnoho Britů k preventivní návštěvě lékaře.

Důležitost tématu dokládají statistiky. Počet zhoubných nádorů podle Světové zdravotnické organizace celosvětově roste. Jen v Česku se za posledních deset let zvýšil o osmnáct procent. Prevence a včasná diagnóza jsou přitom klíčové: Odborníci tvrdí, že by se tak dalo zabránit až šedesáti procentům nynějších případů. Nejčastěji rakovina napadá plíce, tlusté střevo, slinivku břišní, u žen prsa a u mužů prostatu.

„Musíme poděkovat Jeho Veličenstvu za zvýšení povědomí o rakovině a sdílení. Lidé v celé zemi se zjevně rakoviny velmi obávají, ale čelí těmto obavám a vědí, že když je budou sdílet, může to lidi sblížit,“ říká britská onkoložka Patricia Priceová.

90' ČT: Dopad nemoci Karla III. na chod monarchie (zdroj: ČT24)

Její česká kolegyně Petra Tesařová připomněla, že největší šanci nemoc překonat mají lidé, kteří ji zachytí v brzkém stadiu. „Mluvit o této nebezpečné nemoci má určitě velký smysl. Pokud se objeví zprávy o nemoci významných a slavných lidí, je to informace, že rakovinou může onemocnět úplně každý,“ podotkla.

Prevence podle ní může zachránit život, zdaleka ne všichni ale její možnosti využívají. Doporučuje zúčastnit se screeningových programů, které hradí pojišťovna. Jde třeba o testování na rakovinu prsu, tlustého střeva nebo děložního čípku.

Doporučuje také sledovat, zda měli onkologické problémy naši předkové, protože mohou být dědičné. Je dobré také zamyslet se nad vlastními riziky – třeba zda člověk kouří, je obézní, nebo má cukrovku.