Nemocných s rakovinou přibývá, nejvíc v chudších zemích. Zemře na ni každý devátý muž a dvanáctá žena, říká WHO

Počet onemocnění rakovinou celosvětově roste, v roce 2022 bylo stanoveno na 20 milionů nových diagnóz. Informovala o tom ve středu Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), působící při Světové zdravotnické organizaci (WHO). Do roku 2050 podle odhadů WHO vzroste počet nových případů rakoviny o 77 procent na 35 milionů. Nárůst ale nebude rovnoměrný, v chudších zemích bude činit 142 procent, předpovídá agentura.

Rakovinou během svého života onemocní zhruba každý pátý člověk. Nejčastějšími diagnózami jsou přitom rakovina plic a prsu, upozornila IARC. Každý devátý muž a každá dvanáctá žena na rakovinu zemře.

V České republice bylo podle IARC v roce 2022 diagnostikováno 65 676 případů rakoviny, nejčastěji prsu a prostaty.

Za očekávaným nárůstem případů rakoviny jsou podle IARC mimo jiné celkový růst počtu obyvatel a také skutečnost, že se lidé dožívají stále vyššího věku: vznik nádorů je totiž spojený s vyšším věkem, kdy už organismus nedokáže tak dobře opravovat chyby, k nimž v buňkách dochází.

K tomu se přidávají zvýšená rizika způsobená změnou životního stylu: svou roli tu sehrávají například kouření, konzumace alkoholu, nadváha i znečištění ovzduší.

V roce 2020 bylo podle dřívější zprávy agentury se sídlem ve francouzském Lyonu diagnostikováno 19,3 milionu onemocnění rakovinou. IARC ale upozorňuje také na obtížnost přímých srovnání, protože metody sběru dat se průběžně aktualizují a vylepšují.

Jaké nádory trápí lidstvo nejvíc

V roce 2022 podle IARC na rakovinu ve světě zemřelo 9,7 milionu lidí. Nejčastějšími druhy jsou rakovina plic, prsu a střev. U žen je na prvním místě karcinom prsu, následovaný rakovinou plic a střev. U mužů je nejčastější nádorové onemocnění plic následované rakovinou prostaty a střev. IARC vychází z dat ze 185 zemí.

Rakovina plic byla předloni odhalena u 2,5 milionu lidí, což bylo 12,4 procenta všech zachycených případů rakoviny. Diagnózu rakoviny prsu si vyslechlo 2,3 milionu žen, což představuje 11,6 procenta všech případů. Rakovina střev byla diagnostikována u 1,9 milionu lidí, tedy v 9,6 procenta případů. V četnosti následují rakovina prostaty a žaludku.

Rakovina plic byla v roce 2022 i nejčastější příčinou úmrtí způsobených nádorovými onemocněními. Podlehlo jí 1,8 milionu lidí, což je 18,7 procenta všech zemřelých na rakovinu. Dalších 900 tisíc lidí zemřelo na rakovinu střev a 670 tisíc lidí na rakovinu prsu.