Média: Česká politická scéna je rozbitá

Politická scéna v Česku je stále rozbitá, 21 mandátů, které v Evropském parlamentu připadají České republice, si rozebralo hned sedm uskupení, z toho navíc čtyři koalice. Upozorňují na to povolební komentáře na českých webech. Podle některých je jednoznačným poraženým evropských voleb v České republice vládní koalice, především její starostensko-pirátské křídlo. Naopak ANO generálka na bitvu o sněmovnu na podzim příštího roku jednoznačně vyšla, individuálními vítězi jsou lídryně kandidátky Stačilo! komunistka Kateřina Konečná a společná jednička Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek, míní komentáře.

Voliči v letošních volbách rozhodli, že z celkových 21 mandátů vyhrazených pro Česko bude mít opoziční ANO sedm křesel, koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) šest křesel, koalice hnutí Přísaha a strany Motoristé sobě získala dva mandáty, stejně jako koalice Stačilo! a hnutí STAN. Po jednom budou mít Piráti a koalice opozičního hnutí SPD s neparlamentní Trikolorou. K volbám přišlo v pátek a sobotu 36,45 procenta voličů, což byla nejvyšší účast od vstupu Česka do Evropské unie.

Hnutí ANO se podle komentáře MF DNES podařilo zmobilizovat vlastní voliče, proměnit evropské volby v „referendum o vládě“ a díky vysoké volební účasti přesvědčivě vyhrát celkově již páté volby do Evropského parlamentu. Zbytek opozičního spektra zaznamenal „úplné zemětřesení“. Skoro o polovinu proti minulým volbám se propadlo hnutí SPD v koalici s Trikolorou, ze dvou mandátů spadlo na jediný. V propadu pokračují sociální demokraté, kteří skončili bez mandátu. Ambice nenaplnila strana PRO Jindřicha Rajchla, svůj stín nepřekročili Svobodní ani Zelení.

Úspěch Stačilo! a Motoristů ukazuje posun u protestních stran

Výsledky evropských voleb nelze podle serveru Seznam Zprávy snadno promítat do dalších hlasování – ať už jde o kraje, nebo dokonce o sněmovnu. „Přesto debakl Tomia Okamury ukazuje na zajímavý posun v protestní části politického spektra,“ podotkl web.

„Takřka deset procent pro komunistku Kateřinu Konečnou a spolek Stačilo! nám vzkazuje dvě věci: komunisté se oblékli do nových šatů a ‚tradiční‘ levice ožívá,“ míní komentátor webu Lidovky.cz Petr Kamberský. A dodává, že hlasy pro nejnovější uskupení Motoristé sobě jsou v prvé řadě dokladem „fascinující české neofiliie“, která v každých volbách potřebuje dát hlas nějaké nové formaci.

Web Aktuálně.cz upozorňuje, že zisk obou uskupení okolo deseti procent jim dává šance i v příštím roce ve sněmovních volbách. Dodává ale, že momentální úspěch obou uskupení je svázaný s osobami volebních lídrů, další výrazné tváře jim chybí.

Na neoblíbenost vlády má SPOLU dobrý výsledek, míní komentátoři

Víc než vůči koalici představují obě uskupení podle komentáře deníku Právo vztyčený prst směrem k hnutí Andreje Babiše. „Totiž, že ANO nevlastní patent na oponenturu a jeho doposud výsadní postavení coby vládní alternativy není neotřesitelné,“ míní.

Podotýká, že přes veškeré výhody, které příznivcům Babiše skýtá pobyt v opozici a „nepřesvědčivé výkony vlády“ Petra Fialy (ODS), není hnutí schopno svou podbízivou rétorikou získat drtivou převahu. „Nové rozložení sil však žádné tsunami neznamená. Na rozdíl od Francie, kde porážka vlády povede k předčasným volbám,“ píše komentátor Práva Josef Koukal. Česká vláda podle něj vzhledem ke své oblibě, která je nízká, a většina lidí jí nedůvěřuje, nedopadla špatně.

Také podle komentáře Lidovek.cz „vláda dostala na zadek, ale může tiše slavit“. „Udržet šest mandátů hraničilo se zázrakem, podíváme-li se na to, jak mimořádně je jeho kabinet neoblíben. Nejen to, Fiala udržel značku SPOLU: jeho sázka na tento rozporný slepenec dokonale vyšla a nikdo z ODS nebude tvrdit, že na společné kandidátce partaj prodělala kalhoty,“ podotýká autor komentáře.

STAN a Piráti propadli

Podle Deníku N vrásky na čele musí Fialovi dělat výsledek jeho koaličních partnerů. Starostové a zejména Piráti své ambice nenaplnili ani zdaleka, u Pirátů lze mluvit o „naprostém debaklu“, míní. „O postu evropského komisaře či komisařky, která by je zviditelnila, si Starostové pravděpodobně mohou nechat maximálně zdát,“ píše autor komentáře Jan Moláček. Dodává, že u Pirátů se zase téměř nechce věřit, že kdysi pomýšleli na post premiéra. Pokud Fiala nebude chtít po sněmovních volbách Strakovu akademii vyklidit, bude muset nejen rychle něco vymyslet on, ale také doufat, že se to podaří jeho partnerům, dodává Deník N.

Případným trvalejším nástupem nových subjektů na politickou scénu by se otevřely úplně nové možnosti ve vytváření vládních většin. „Zatím to vypadá, že z hlavních politických hráčů by to mohlo více hrát do karet Babišovi, uzavírá MF DNES.