SPD roste konkurence, ukazuje výsledek voleb

Úspěchem pro SPD a Trikoloru ve volbách do Evropského parlamentu by byla obhajoba dvou mandátů, prohlašoval ještě krátce před vyhlášením volebních výsledků lídr kandidátky Petr Mach. Nakonec je z toho nejhorší výsledek za poslední roky. Naopak úspěch slaví jiné volební strany, které jsou k Evropské unii kritické – Přísaha a Motoristé a také koalice Stačilo!. Jsou evropské volby pro SPD varováním?

SPD s předsedou Tomiem Okamurou se dlouhodobě profiluje jako hnutí, které je kritické k EU. Ve svém dlouhodobém programu slibuje voličům referendum o vystoupení a píše, že „projekt stávající evropské integrace také přímo ohrozí svobodu a demokracii v Evropě“. A podobně kritická je SPD k Evropské unii i v programu, se kterým šla do aktuálních voleb. Píše například o „obraně národní suverenity proti diktátu Bruselu“ či o „zrušení evropských dotací na škodlivé nesmysly“.

S těmito tématy ale příliš neuspělo. SPD přesvědčila jen 5,73 procenta voličů. To je z dlouhodobého hlediska nejhorší výsledek, kterého hnutí dosáhlo. V předchozích volbách v roce 2019 získalo 9,14 procent hlasů a s nimi i dva europoslanecké mandáty, které obsadili Hynek Blaško (dostal se do Evropského parlamentu z osmého místa kandidátky) a volební lídr Ivan David.

Blaško se s hnutím rozešel, David letos kandidoval z druhého místa. Přesto europoslancem zůstane i nadále. Předskočil totiž letošního lídra kandidátky Patra Macha. Ten byl před deseti lety předsedou Strany svobodných občanů, tři roky byl za tuto stranu i europoslancem. Volební výsledek hnutí ale ukazuje, že voliči SPD se s Machem neidentifikovali a upřednostnili Davida. Volební výsledek SPD má letos mnohem blíže k tomu z roku 2014, kdy kandidoval Úsvit přímé demokracie, první Okamurovo hnutí. Získal tehdy 3,12 procenta hlasů.

Kritika EU

Tomio Okamura po zveřejnění výsledků mluvil o tom, že bude bojovat o své voliče. „Zařadíme turbo,“ řekl doslova. Otázkou ale je, zda to bude stačit. Politických stran a hnutí, která jsou kritická k Evropské unii a která mají podobný program, je celá řada. Okamura si to uvědomuje, proto v těchto volbách vytvořil kandidátku společně s Trikolorou. Příliš to ale nepomohlo.

Okamurovi v protievropských tématech roste konkurence. Jednou z nich je například KSČM. Předsedkyni komunistů Kateřině Konečné se podařilo spojit několik subjektů na společné kandidátce Stačilo!. Předvolební program se v některých ohledech shoduje s SPD. Také jsou proti zavedení eura, nelegální migraci nebo takzvanému Green Dealu. Na rozdíl od SPD ale Stačilo! získalo ve volbách dva mandáty a Kateřinu Konečnou doplní Ondřej Dostál.

Překvapením voleb je i Přísaha a Motoristé. Tato kandidátka skončila ve volbách třetí a i ona bude mít dva europoslance. Ve volbách se jí podařilo uspět, aniž by měla konkrétnější volební program. Stačilo jí jen memorandum, ve kterém se vymezuje proti „snahám o narušení práva veta a omezení suverenity České republiky“. Vystupuje proti nelegální migraci nebo takzvanému Green Dealu.

Konkurence pod pěti procenty

Další strany, které nešetří svými kritickými postoji, zůstaly pod pětiprocentní hranicí, jejíž překonání je nutné k zisku mandátů. Nejsilnější z těchto stran je PRO Jindřicha Rajchla, která získala 2,15 procenta hlasů. Porazila i kdysi nejsilnější a také v evropských volbách velmi úspěšnou Sociální demokracii (dříve ČSSD), která získala jen 1,86 procenta hlasů. A mnoho dalších euroskeptických stran získává sice jen desetiny procent hlasů, ale i ty mohou například SPD v budoucnu chybět.

Pro SPD by mělo být varováním i směřování programu ANO v domácí politice. Kdysi liberální politické hnutí se programově posouvá ke konzervativním a národním hodnotám a láká umírněné voliče nadějí, že bude lépe hájit jejich zájmy. Debakl SPD tak může být varováním, že se hnutí vyčerpává.

Celkové výsledky
Česko
Zdroj: ČSÚaktualizováno: 10. 06. 2024 00:24