Litomyšl trvá na delší variantě obchvatu

Litomyšl – Obchvat Litomyšle, který bude součástí rychlostní silnice R35, musí podle radnice vést po delší trase a zcela se vyhnout zástavbě. Vedení města se s tímto požadavkem obrátilo na zastupitele Pardubického kraje. O trase obchvatu rozhodne kraj v červnu, bude muset rozhodnout mezi požadavkem města a zemědělce, přes jehož pozemky by delší varianta obchvatu měla vést.

Litomyšlský starosta Michal Kortyš přišel ještě s třetí možnou trasou obchvatu. Pro město i zemědělce Jana Vaňouse je přijatelná – vede tak daleko od města, že se vyhýbá i soukromým pozemkům. Kraj s ní přesto nejspíš nebude souhlasit, protože zasahuje do chráněné krajinné oblasti. „Říkám si, že bychom ušetřili zemědělskou půdu a silnici pošleme územím nikoho, myslím si, že příroda si s tím poradí. Na začátku června u nás máme jednání s krajskými úředníky, na tuto možnost se jich zeptám,“ řekl starosta Kortyš.

Pokud starostova varianta neuspěje, staví se město jednoznačně za trasu, která by se městu vyhnula přes pozemky zemědělce Vaňouse. Radnici jde podle místostarosty Vojtěcha Stříteského především o to, aby Litomyšli zůstal prostor k dalšímu rozvoji.

Kraj čeká na stanovisko o vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Posudek se zabývá oběma možnými variantami. Původně měl být hotov do konce března, termín se ale několikrát posunul. Pokud závěr EIA nebude jednoznačný, rozhodnou zastupitelé sami.

Trasu obchvatu Litomyšle určí kraj už podruhé. K delší variantě preferované městem, která prochází za obcí Kornice, se přiklonili už dříve. Ukázalo se ale, že s Janem Vaňousem, přes jehož pozemky plánovaná trasa prochází, nikdo nejednal. Uspěl u soudu, kraj proto musí trasu předělat.