Lípa chránící uprchlíky nebo borovice Krásná Pepina. V anketě Strom roku je pět finalistů

Hlasování v anketě o Strom roku v pondělí vstoupilo do tajné fáze, v níž hlasující nevidí, kolik stromy dosud získaly hlasů. Do takzvaného superfinále postoupilo pět stromů z původních deseti finalistů. Vítěze se veřejnost dozví 24. října, jeho cesta potom povede do mezinárodního kola.

Zájemci měli do 1. října na výběr z deseti kandidátů z šesti krajů, které porota vybírala z 83 návrhů. Nyní lze do půlnoci 8. října na webových stránkách ankety hlasovat o pěti z těch, které získaly nejvíce hlasů. Kromě lípy u Nepomyšle na Lounsku na pahorku, na němž kdysi stála šibenice, zůstal v soutěži i další národní strom, který je patronem uprchlíků a utlačovaných menšin, nebo borovice Krásná Pepina z povídky Bohumila Hrabala.

Podle organizátorů svým rozevlátým vzhledem zaujme i mrákotínský strom vystupující v anketě pod názvem „Stojí hruška v širém poli“. Divadelní lípu pak ocení milovníci historie. Stojí na základech přemyslovského paláce a svou mohutností dotváří hradní areál.

Události: Anketa Strom roku vrcholí (zdroj: ČT24)

„Je úžasné sledovat, kolik energie věnují komunity podpoře svého stromu. Vnímám obrovský pocit sounáležitosti, který místním obyvatelům anketa už dvaadvacet let přináší. Možná se pohádají o politice, ale za svůj strom bojují společně,“ uvedla koordinátorka ankety Kateřina Bolečková z Nadace Partnerství. Vítěze pořadatelé oznámí ve druhé polovině října. Získá odborné ošetření a postoupí do mezinárodního klání o Evropský strom roku.

V předchozích letech se hlasovalo o všech finalistech. V tiskové zprávě o tom v pondělí za pořadatelskou Nadaci Partnerství informoval David Kopecký. Titul Strom roku 2022 získala třísetletá hrušeň hnilička z Drásova na Příbramsku, která roste poblíž bývalé uranové šachty. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu ČR skončil javor babyka z Ústí nad Orlicí, na třetím takzvaná sousedská hruška z Kralic nad Oslavou na Třebíčsku. V anketě hlasovalo zhruba 6500 lidí, kteří vybírali z finálových 12 stromů z osmi krajů. Pro vítězný strom jich hlasovalo téměř 2500.