Evropským stromem roku je 135letá mandloň z Maďarska, česká Lípa svobody skončila pátá

V anketě Evropský strom roku zvítězila maďarská mandloň, která stojí už 135 let před kostelem Panny Marie Sněžné na Sněžném vrchu v Pešti. Její květy jsou symbolem věčné obnovy a vzdělání. Druhé místo obsadil dub letní z vesnice Abramcevo v Rusku a bronz si odnesl světlý dub cesmínovitý z Monte Barbeiro v Portugalsku.

Smyslem ankety je poukázat na zajímavé staré stromy jako na důležité přírodní i kulturní bohatství, kterého by si lidé měli vážit a měli jej chránit. Hlavním kritériem v této soutěži tak není krása, velikost nebo věk, ale příběh.

Do letošního ročníku se zapojilo patnáct zemí včetně České republiky. Za Česko soutěžila velkolistá lípa z Velkých Opatovic, která byla vysazena v roce 1918 jako jedna z šestnácti „Lip svobody“ – symbolů nezávislosti, demokracie a konce války.

Jako jediná přežila a dodnes stojí uprostřed křižovatky pěti cest. Prošla tudy německá i Rudá armáda na konci druhé světové války, a lípa se tak stala symbolem svobody a nezdolnosti českého národa. V soutěži se umístila na pátém místě.