Lidé by se měli testovat po návratu z dovolené, a to i v Česku, shodli se zástupci MeSES

Otázky Václava Moravce: Jak z toho ven? O mutování a očkování s členy MeSES (zdroj: ČT24)

Stát by měl podporovat testování ve firmách po návratu zaměstnanců z dovolených. Pokračování testování i po 1. červenci chce vládě doporučit Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Po návratu z prázdnin by měli testy podstoupit také žáci základních a středních škol. V Otázkách Václava Moravce to řekli členové skupiny – viroložka Ruth Tachezy a epidemiolog Petr Smejkal.

„Musíme velice dobře nastavit testování na vstupu do České republiky a (při) návratu lidí z dovolených,“ zdůraznila Tachezy, a to zejména s ohledem na šíření variant koronaviru. Viroložka by za vhodné považovala také testování dětí před cestou na tábory nebo podobné hromadné akce. „Testování je základní protiepidemické opatření a investice do něj se bohatě vyplatí,“ doplnil Smejkal.

Plošné testování ve školách by podle Tachezy mohlo na začátku školního roku trvat maximálně měsíc. Mělo by se jím ale ověřit, jak velká virová nálož mezi dětmi po prázdninách je, vysvětlila. Pokud by pak pozitivních testů nebylo moc, mohlo by se třeba s testováním žáků přestat, řekla.

„Je třeba s tím spojit i to, že je potřeba přejít na PCR testy,“ upozornila s tím, že tento typ testů by se měl používat i ve firmách. Antigenní testy by pak podle ní měly sloužit pro symptomatické pacienty.

Klinická skupina ministerstva zdravotnictví podala návrh, který doporučuje omezení plošného testování, protože to může podle ní odradit od očkování. Podle Tachezy i Smejkala je ale virová nálož v populaci stále příliš vysoká na to, aby se s preventivním testováním přes léto skončilo.

Důvodem je podle Tachezy to, že zatím není dost jasné, jaké varianty koronaviru a v jakém množství se v Česku vyskytují. „Dohled nad cirkulujícími kmeny zatím není takový, abychom si mohli říct, tady nám nic nebezpečného nehrozí,“ řekla.

„Já se nebráním debatě o tom, že by se testování mělo optimalizovat, a že se určitě budeme bavit o tom, v jaké frekvenci ho budeme provádět, ale tohle je dost velký skok,“ upozornil Smejkal.

Testováním je nyní podmíněné také rozvolňování. Od pondělka budou například za zpřísněných pravidel lidé moci navštívit restaurační zahrádky. „Pevně doufám, že neuvidíme žádný negativní efekt díky rozvolnění, které nastalo minulý týden. Trochu se obávám rozvolnění plánovaného na zítra (pondělí – pozn. red.),“ podotkla Tachezy. Zároveň připomněla, že dopady rozvolnění z důsledku inkubační doby se projeví až po 10 až 14 dnech od rozvolnění.

Očkování jako základní ochrana proti variantám covidu

V epidemické situaci hrají roli také varianty koronaviru. V lednu do Česka přišla britská varianta, analýzy následně ukázaly, že se po republice šířila od počátku prosince. První případy jihoafrické varianty zachytily laboratoře na konci března. Brazilská dorazila po Velikonocích, na konci dubna pak laboratoře potvrdily také výskyt indické varianty. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) navíc přibývají i další.

Právě i v kontextu šířících se variant apeloval Smejkal na potřebu očkování, které označil za základní ochranu proti nim. Imunita po vakcíně je podle něj vyšší než po prodělaném onemocnění.

MeSES podle Tachezy navrhne možnost, aby lidé, kteří onemocnění již prodělali, mohli druhou dávku vakcíny dostat až po 180 dnech od té první. Doplnila, že takový postup doporučuje i Česká vakcinologická společnost. „Podání druhé dávky musí nastat, ale může být odloženo,“ vysvětlila.