V Česku jsou další varianty koronaviru. Jsme pod lehkým tlakem, řekl Arenberger

Brífink ministerstva zdravotnictví k vývoji epidemické situace v Česku (zdroj: ČT24)

V Česku se podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) objevil další případ indické varianty koronaviru. Zaznamenáni byl\ ale i další dva pacienti, kteří se nakazili kombinovanými mutacemi. Právě výskyt nových variant na českém území označil Arenberger jako důvod k opatrnému rozvolnění opatření a podmínku ochrany dýchacích cest ve službách.

„Z Marseille se k nám dovezla také v jednom případě kombinace nigerijské a britské mutace. Stejně tak v Ostravě máme ze Švýcarska dovezenou další lahůdku, a to je kombinace britské a floridské mutace,“ uvedl ministr zdravotnictví na tiskové konferenci. Takové případy se musí sledovat, upozornil.

V Hradci Králové evidují dalšího pozitivního cestovatele, který přijel z Indie a nakažený je nejspíš tamní variantou covidu. Už dříve potvrdili hygienici v Praze indickou variantu u jednoho člověka. Dosud není jasné, jestli je indická varianta infekčnější nebo odolnější vůči vakcínám.

„Pořád jsme pod, zatím naštěstí lehkým, tlakem. Ale pořád pod tlakem některých mutací,“ řekl. Vláda chce podle něj dále rozvolňovat, ale uvědomuje si, že „kolem nás prostředí není úplně bezpečné“. Ministr proto znovu vyzdvihl nutnost dodržovat opatření. 

Jednou z cest, jak zabránit dalšímu šíření nových variant, je ochrana dýchacích cest. Právě tato podmínka proto přetrvává ve službách, kterých se týká rozvolňování. „Otevírají se služby. Tedy péče o tělo, jeden na jednoho, péče o zvířata, v režimu postcovidových pacientů samoplátci v lázních, dále se otevírají galerie a muzea, ale regionálně,“ vyjmenoval ministr a připomněl, že v některých regionech se také díky poklesu počtu nakažených vrací další žáci do škol.

Při návštěvě služeb musí zákazníci předložit doklad o negativním PCR nebo antigenním testu na covid. Vláda původně rozhodla, že test musí být z certifikovaného odběrového místa, ministr zdravotnictví však následně uvedl, že se klienti budou moci prokázat i testy ze zaměstnání nebo školy.

Události: Indická varianta v Česku (zdroj: ČT24)

K evidenci zákazníků stačí jméno a telefon

Arenberger reagoval také na diskuzi ohledně žádané evidence zákazníků u provozovatelů služeb. Kadeřníci a další služby mají pro hygienu evidovat jen jméno a telefon. „Představte si kadeřnici, která si vede diář, kde má napsanou paní Novákovou. Možná, když tam připíše křestní jméno, tak se nic nestane, určitě paní Nováková zavolala, takže tam bude mít i telefonní číslo. Kdyby tam bylo více kadeřníků, tak si připíše, kdo ji česal,“ popsal Arenberger.

Ministerstvo zdravotnictví tak odmítlo kritiku Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Arenberger řekl, že má stanovisko právního oddělení ministerstva. „Úřad se vyjadřoval k původnímu neúplnému návrhu, ne k mimořádnému opatření, které se objevilo teprve včera večer,“ sdělil v pátek. Nebudou podle něj rozhodně evidována rodná čísla, jak se úřad obával.

Mimořádné opatření se týká služeb péče o tělo, jako jsou holičství, kadeřnictví, pedikúra, manikúra, nebo masérských a podobných regeneračních a rekondičních služeb. ÚOOÚ poukázal na to, že pandemický zákon nezmocňuje ministerstvo zdravotnictví k tomu, aby mohlo provozovatelům uložit povinnost vést evidenci zákazníků.

Podle Arenbergera byl měl také na začátku června začít fungovat elektronický systém na prokazování očkování, testu či prodělaného covidu. Systém „zelených certifikátů“ nebo covid pasů bude podle něj propojený v rámci EU. „I když by tento certifikát nebyl v provozu, tak v České republice stačí všechny ty papírové formy potvrzení o nejrůznějších vyšetřeních tak, jak jsou nastaveny,“ uvedl ministr.

„Je možné propojit nejen to, že my máme nějakou informaci, která je v podstatě anynomizovaná, týká se jen jména,“ popsal Arenberger. Ten, kdo pak bude údaje ověřovat, bude mít přístup do databáze Informačního systému infekčních nemocí (ISIN), která už teď funguje pro evidenci nákaz, podaných vakcín či výsledků provedených testů.

Dětské kroužky začnou opět fungovat

Dětské kroužky při domech dětí a mládeže či v organizacích, jako je Junák, budou moci fungovat stejně, jako mimoškolní aktivity ve školách. Ministerstvo zdravotnictví se na tom v pátek dohodlo se zástupci ministerstva školství.

Česká rada dětí a mládeže, která sdružuje stovku organizací jako je například Junák - český skaut a v nich statisíce dětí, se v minulých dnech pozastavila nad tím, že se při zmírňování opatření zatím počítá jen se sportovci, ale ne s jinými dětskými organizacemi.

„Domluvili jsme se, že tyto aktivity (…) postavíme na roveň mimoškolním aktivitám, které povolujeme ve školách,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Připravuje se kvůli tomu změna mimořádného opatření ministerstva.

Příští týden do Česka dorazí 2,8 milionu očkovacích dávek

Ministr se věnoval také očkování. Příští týden by se podle něj měl počet aplikovaných dávek v porovnání s tímto týdnem zvýšit. Očekává se také dodání přes 2,8 milionu dávek. Největší podíl z nich bude tvořit vakcína Pfizer/BioNTech s 2,3 miliony dávek, Moderny dorazí 354 tisíc dávek, Johnson & Johnson 170 tisíc a 28 tisíc dávek přijde i od firmy AstraZeneca.