Všechny maloobchodní prodejny otevřou 10. května

Všechny maloobchodní prodejny podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) budou smět otevřít definitivně od 10. května, nehledě na počet nakažených koronavirem. Havlíček to ve čtvrtek řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

Představitelé vlády mluvili v poslední době o možném obnovení maloobchodního prodeje od 3. května. Podmínkou byl pokles počtu nakažených koronavirem za sedm dní pod 100 na 100 tisíc obyvatel. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ale na začátku týdne řekl, že se pravděpodobně této hranice podaří dosáhnout až koncem prvního květnového týdne. Momentálně počet potvrzených případů nemoci covid-19 v ČR činí 146 na 100 tisíc lidí.

Vláda podle Havlíčka chtěla dodržet to, že se bude řídit počtem nakažených. Zároveň expertní Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) podle něj nedoporučila v pondělí obchody otevřít, radila to o týden posunout.

Podle Havlíčka je také hranice případů na sto tisíc obyvatel orientační, obchodníci měli mít jistotu. „Není diskuse o tom, jestli se nákaza více šíří v maloobchodě nebo ve službách. Je to o tom, že když by se to všechno otevřelo, tak je to 109 tisíc provozních jednotek. Ti lidé se tam musí dostat, stojí na zastávkách,“ sdělil v Událostech, komentářích s tím, že se obchody otevírají nikoliv podle velikosti, ale podle sortimentu.

„Maloobchod měl být otevřený dávno. Když vidíme velké supermarkety, které bez ohledu na počet nakažených vesele fungují, tak nevidím důvod, proč nemohli fungovat malí živnostníci, pokud by dodržovali základní hygienická opatření. Považuji to za chybu a nefér podmínky,“ sdělil v Událostech, komentářích poslanec Jan Skopeček (ODS).

V prodejnách by měla platit stávající opatření

Havlíček už dříve řekl, že v prodejnách by měla po jejich znovuotevření platit stávající opatření, tedy limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest. 

V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky, obchody s dětským oblečení a obuví nebo květinářství. Podle Havlíčka zůstává uzavřena čtvrtina prodejen.

Kvůli druhé vlně pandemie vláda zakázala maloobchodní prodej od 22. října. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění povolila v prosinci, kvůli špatné epidemické situaci se ale většina prodejen po Vánocích už nesměla znovu otevřít.

Zahrádky restaurací se otevírat nebudou

Vláda již dříve oznámila, že od 3. května uvolní služby spojené s péčí o tělo jako kadeřnictví, manikúry, masáže nebo kosmetiku. Otevřít se budou smět i služby spojené s péčí o zvířata. Lidé, kteří budou chtít služeb využít, se budou moci prokázat několika typy testů a potvrzení.

Personál bude smět u klientů uznávat kromě dokladů o negativním testu na koronavirus z certifikovaných odběrových center i doklad zaměstnavatele o provedeném antigenním testu, případně čestné prohlášení o testu ze školy. Povoleno bude zároveň podrobit samotestu zákazníka přímo v provozovně.

Události: Do kadeřnictví s negativním testem (zdroj: ČT24)

Provozovatelé budou mít podle mimořádného opatření zároveň povinnost vést evidenci zákazníků pro potřeby případného epidemiologického šetření. Podle právníka z Ústavu práva a technologií Právnické fakulty Masarykovy univerzity Jakuba Harašty by se kvůli tomu provozovatelé neměli dostat do právního sporu s klientem.

„Osobní údaje se nezpracovávají pouze na základě souhlasu, ale dají se zpracovávat i na základě zákonného zmocnění, které by v tuto chvíli mimořádným opatřením bylo splněno,“ uvedl. Zároveň ale upozornil, že mimořádná opatření nejsou jasně formulována.

Právě z tohoto důvodu kritizoval opatření Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Na svém webu uvedl, že opatření není dostatečně určité a že osobní údaje nelze zpracovávat bez právního základu. „Mimořádným opatřením nově uloženou povinnost provozovatelům vést evidenci zákazníků pro potřeby případného epidemiologického šetření bez stanovení konkrétního účelu a dalších parametrů zpracování a naplnění všech zásad ochrany osobních údajů (…) považuje úřad za nepřípustnou,“ napsali ochránci dat.

90’ ČT24 – Plánované uvolnění restrikcí v obchodech (zdroj: ČT24)

Zbývající služby jako například řemesla se budou podle šesti vládních balíčků rozvolňování moci otevřít 10. května spolu s maloobchodem. Spojí se tak druhý a třetí balíček.

Podnikatelské aktivity se podle Havlíčka budou uvolňovat i nadále podle představeného plánu. Na čtvrtý balíček nastane čas 17. května, ale jen za předpokladu, že počet nakažených za týden klesne pod 75 na 100 tisíc obyvatel.

Kabinet podle Havlíčka ve čtvrtek diskutoval mimo jiné o otevření venkovních prostor stravovacích zařízení. Nakonec ale převážil názor, aby se neuhýbalo od rozvolňovacích balíčků. „Dostali bychom se do smyčky výjimek,“ řekl.

Doplnil, že je sice pravda, že u některých výdejních okének se tvoří fronty a nedodržují se odstupy. To, že se pravidla ale někde porušují, podle něj nemůže být důvodem k uvolnění, ačkoliv v restauračních zahrádkách by fungoval řízený režim. Názory jsou na problematiku různé, prioritou rozvolnění jsou ale podle vlády školy, dodal.

Muzea a galerie se otevřou i v dalších krajích

Muzea a galerie se kromě tří dříve oznámených krajů mohou od 3. května otevřít i v Praze a Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji. Muzea, galerie a památky se podle vlády otevřou za dodržování striktních hygienických pravidel. Již v pondělí vláda schválila, že se tyto kulturní instituce budou moci otevřít v krajích, kde je příznivá epidemická situace, což jsou Královéhradecký, Plzeňský a Karlovarský kraj.

Kromě zmíněných institucí se v blízké době žádná jiná oblast kultury pro diváky nezpřístupní. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve čtvrtek uvedl, že venkovní produkce by se mohly divákům zpřístupnit koncem května či v červnu. Vnitřní prostory divadel se do konce června, tedy do konce divadelní sezony, podle něj asi neotevřou. Je pro něj nepředstavitelné, že by se všichni diváci vždy podrobovali před danou kulturní akcí testům. Zmínil také, že stát by zřejmě nemohl pořadatelům kulturních akcí testy proplácet.

Zmínil, že pilotním projektem, který by mohl ukázat cestu, jak začít pořádat kulturní akce s účastí publika, bude koncert České filharmonie 10. května. Přední české hudební těleso získá díky sponzorovi PCR testy, jimiž se účastníci koncertu otestují.