Od 3. května se do škol vrátí část žáků druhého stupně, všem začne rotační výuka o týden později

Události: Do škol se rotačně vrátí další žáci (zdroj: ČT24)

Od pondělí 3. května se budou moci do základních škol vrátit k rotační výuce žáci druhého stupně v šesti krajích a hlavním městě. Kromě už dříve avizovaných Karlovarského, Královéhradeckého a Plzeňského kraje se pro ně otevřou školy i ve Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze. Platit to bude i pro nižší stupeň víceletých gymnázií a ve stejných krajích také budou moci chodit všechny děti do školek. Od 10. května pak bude rotační výuka druhého stupně ZŠ v celém Česku.

V uvedených krajích budou mít od 3. května žáci druhých stupňů takzvanou rotační výuku, při které se třídy střídají po týdnu ve škole a doma. V těchto regionech budou pro všechny otevřeny i školky a dětské skupiny. Ve zbytku Česka budou pokračovat v distančním vzdělávání, školky budou navštěvovat jen předškoláci nebo děti zdravotníků a dalších vybraných profesí.

Od pondělí 10. května pak začne fungovat rotační výuka druhého stupně základních škol v celém Česku. Bude i ve zbývajících sedmi regionech, kde zatím příští týden děti do školy nepůjdou. Obnoví se i praktická výuka zbývajících ročníků vysokých škol.

„Vláda ve čtvrtek přijala usnesení, že k 10. květnu, tedy k dalšímu pondělku, dojde k otevření zbývajících mateřských škol a druhých stupňů základních škol v rotačním schématu ve zbývajících krajích,“ řekl po jednání vlády ministr školství Robert Plaga (za ANO) s tím, že ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) si podle něj vymínil výhradu rozhodnout jinak, pokud by se epidemie v některém regionu ještě zhoršila.

Nejdříve 17. května by se pak podle Plagy mohla obnovit i teoretická výuka ve středních školách. Podmínkou pro to bude týdenní průměr výskytu koronaviru 75 případů na 100 tisíc obyvatel. O pravidlech pro volnočasové aktivity dětí by měla vláda jednat v pondělí. Tréninky dětí a mládeže se ale již od 3. května rozšíří na dvacetičlenné skupiny ve zmíněných šesti krajích a Praze. Potvrzením negativního testu bude čestné prohlášení.

První stupeň a učitelé se budou testovat jednou týdně

Od pondělí 3. května se podle Plagy budou také pedagogičtí i nepedagogičtí zaměstnanci škol a žáci prvních stupňů základních škol testovat antigenními testy na covid-19 jen jednou týdně. V případě žáků druhého stupně budou dva testy týdně.

Dosud se testuje povinně dvakrát týdně neinvazivními antigenními testy. „Od pondělí 3. května se bude pedagogický i nepedagogický personál testovat jednou týdně antigenními testy. První stupně, které už jedou několikáté kolo rotací, také budou testovány jednou týdně. Ty navrátivší druhé stupně základních škol budou testovány dvakrát,“ řekl Plaga.

90’ ČT24 – Plánované uvolnění restrikcí ve školách (zdroj: ČT24)

Novou frekvenci testování ve čtvrteční Devadesátce kritizovala hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). „Dlouhodobě jsme se bavili o tom, že testování antigenními testy nemá smysl. Byli jsme neustále ujišťováni, že když se to bude dělat dvakrát týdně, tak to smysl má. A najednou se děti v mateřských školách nemusí testovat vůbec a děti na prvním stupni se budou testovat už jen jednou týdně,“ podotkla.

Dodala, že vláda nevěnovala dostatek času tomu, aby našla vhodnější způsob testování. Tím by podle ní mohly být PCR testy. Za menší frekvencí testování, které čeká děti ve školkách a školách, podle ní stojí nedostatek testů. S Peckovou souhlasí i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). „Stát, pokud to nařídil, tak to má zajistit. A pokud toho není schopen, tak by měl zvážit, jestli kroky, které nařizuje, jsou skutečně opodstatněné,“ podotkl.

Vláda také rozhodla o tom, že Správa státních hmotných rezerv (SSHR) poskytne školám 185 tisíc sad testů, které nakoupila pro testování úředníků. SSHR ve středu znovu vypsala zakázku na 5,6 milionu testů do škol. Minulý tendr v pondělí zrušila, protože ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky. Plaga řekl, že po úpravě testovacího schématu by měly testy školám stačit do 17. května, kdy má dorazit první část dodávky z nového tendru.