Hygienici hlásí první případ indické varianty koronaviru v Praze

Pražští hygienici zaznamenali první případ takzvané indické varianty koronaviru, týká se člověka z Indie. Hygiena o tom informovala na webu. Další případy této varianty v Praze neeviduje. V Česku přibylo 2483 potvrzených případů onemocnění covid-19. Oproti minulému týdnu to bylo téměř o 16 procent méně. Zdravotníci aplikovali od začátku očkování přes tři miliony dávek vakcíny proti covidu. Více než tři čtvrtiny z nich jsou od farmaceutické firmy Pfizer/BioNTech. Úplné očkování má zatím v Česku přes 980 tisíc lidí.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Člověk, u kterého se indická mutace potvrdila, měl zvýšenou teplotu, bolesti svalů a hlavy. Jiné zdravotní obtíže nebyly zjištěny, uvedli hygienici. Pražská hygiena ihned po zjištění indické varianty zahájila detailní epidemiologické šetření a dohledává eventuální rizikové kontakty, aby se nákaza nepřenesla na další lidi.

Podle stanoviska Světové zdravotnické organizace (WHO) z tohoto týdne zatím o takzvané indické variantě nejsou k dispozici bližší podrobnosti. WHO mutaci detailně sleduje a průběžně vyhodnocuje. Na základě současných poznatků se nepředpokládá, že by se průběh onemocnění s indickou mutací výrazně lišil od toho klasického.

Lidem hygienici doporučují, aby nadále dodržovali potřebná preventivní opatření. Jde zejména o nošení respirátorů, pravidelné mytí rukou a dodržování alespoň dvoumetrových rozestupů.

Podezření na indickou mutaci se už v Česku objevila minulý týden v Hradci Králové. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v sobotu uvedl, že mutaci přivezla zřejmě studentka z Indie. Podezření prověřuje Národní referenční laboratoř pro chřipku Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle mluvčí krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veroniky Krejčí byl případ s podezřením nahlášen v pátek 16. dubna.

Od úterý tohoto týdne je zakázáno cestovat do Indie. Je zařazena mezi země, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Zpřísnily se i podmínky návratu. Do České republiky se mohou z Indie vrátit pouze Češi a rezidenti žijící v České republice. Před odletem z Indie musejí absolvovat PCR test, poté do 24 hodin po vstupu na české území jej musí zopakovat. Třetí PCR test musí absolvovat mezi desátým a čtrnáctým dnem od příletu. Během celé této doby musí být v karanténě.

Vláda ve čtvrtek schválila, že kvůli závažné epidemické situaci v Indii Česko zemi daruje 500 kyslíkových lahví. Na Twitteru o tom informovalo ministerstvo vnitra.

Počet hospitalizovaných s covidem-19 se dostal pod tři tisíce

Testy za středu v Česku potvrdily celkem 2483 nových případů onemocnění covid-19. Na sto tisíc obyvatel v současnosti připadá podle ministerstva zdravotnictví 146 nově nakažených za posledních sedm dní. Reprodukční číslo se čtvrtý den drží poblíž hodnoty 0,88. Číslo udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný člověk.

V nemocnicích bylo poprvé od poloviny října méně než tři tisíce pacientů s prokázaným covidem. V těžkém stavu je 622 hospitalizovaných, což je nejméně od 20. prosince. Statistiky ale nezahrnují pacienty, kteří už nemoc prodělali, jejich zdravotní stav ale nadále vyžaduje nemocniční péči.

Podle přehledu kapacit lůžkové péče na webu ministerstva bylo v nemocnicích k čtvrtečnímu ránu volných 27 procent standardních lůžek s kyslíkem, kterých je v celém Česku 22 705. Pro covidové pacienty je volných 1951 z nich. Z 2350 lůžek s plicní ventilací je neobsazená čtvrtina. Pro nemocné s covidem je vyhrazeno 333 z nich.

Laboratoře provedly ve středu téměř 164 500 testů na covid. Podíl pozitivních u preventivních testů, které tvoří naprostou většinu z celkového počtu, byl 0,2 procenta, podobně jako o týden dřív. U takzvané epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních mírně stoupl na 4,9 procenta z 4,6 procenta před týdnem. Opačný vývoj byl u diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky. Podíl pozitivních ve středu v mezitýdenním srovnání klesl z 13,7 na 12,5 procenta. 

Nejvýrazněji se infekce šíří na Zlínsku, kde na sto tisíc lidí připadá 332 nových případů za poslední týden. Naopak nejlépe je na tom Chebsko s 23 nově nakaženými na sto tisíc obyvatel.

Zdravotníci podali přes tři miliony dávek vakcíny

Proti novému koronaviru se v Česku očkuje od 27. prosince. Do středečního večera bylo lidem podáno celkem 3 008 953 dávek některé z očkovacích látek. Plně naočkovaných je podle resortu zdravotnictví zatím 980 327 lidí. V poměru k počtu obyvatel je to v rámci Evropské unie podprůměrná hodnota.

Aktuálně je v Česku připravených přes 350 tisíc dávek vakcíny. To je ale zásoba na celý týden. Zároveň musí být rezerva třeba pro případy, kdy se dodávky o pár dní zdrží. A počítá se i s termíny druhých dávek.

Dodávky vakcín do očkovacích míst se plánují také podle počtu lidí ve frontě. „My vidíme počet registrovaných občanů, jsme schopni operativně právě přesunovat jak očkovací látky, tak v případě potřeby v rámci koordinace krajů i samozřejmě osoby,“ vysvětlil vojenský odborník Petr Šnajdárek.

Pokud je tedy nějaké místo zahlcené, systém sám pošle registrovaným lidem SMS zprávu, že se můžou přihlásit jinam, aby vakcínu dostali co nejdříve.

Z naočkovaných dávek připadá 77 procent na látku Comirnaty od firmy Pfizer/BioNTech. Dvanáctiprocentní podíl má vakcína Vaxzevria od farmaceutické společnosti AstraZeneca. Přibližně každá desátá aplikovaná dávka bylo očkování od Moderny. Jednodávková vakcína Johnson & Johnson má podíl pouze 0,1 procenta.

Vakcína Sputnik V

Lékový ústav uvedl, že k posouzení ruské vakcíny Sputnik V chybí dokumentace. „Dokonce těch podkladů bylo tak málo, že se na základě toho nedá říct, že bychom něco doporučovali nebo nikoliv,“ upřesnila šéfka SÚKL Irena Storová.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) po svém nástupu do funkce přitom uvedl, že by se neschválené preparáty včetně vakcíny Sputnik V mohly v Česku používat v klinických studiích. 

Vláda na čtvrtečním jednání rozhodla, že se všechny maloobchodní prodejny budou smět  definitivně otevřít od 10. května. Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Kabinet se také usnesl na tom, že od 3. května se budou moci do základních škol vrátit žáci druhého stupně v šesti krajích a hlavním městě, a to k rotační výuce. 

Příjem žádostí do programu Covid – ubytování končí

Ve čtvrtek končí příjem žádostí pro ubytovací zařízení do druhé výzvy programu Covid – ubytování. Původně měl trvat do konce března, ministerstvo pro místní rozvoj se ale rozhodlo pro jeho prodloužení. O dotace za nucené uzavření mohli provozovatelé velkých ubytovacích zařízení žádat od 1. února.

Hromadná ubytovací zařízení, tedy taková, která disponují minimálně pěti samostatnými pokoji, k pondělí 26. dubnu podala 5861 žádostí za 2,8 miliardy korun. Úřad jich ke stejnému datu proplatil 39 procent v objemu asi 1,2 miliardy korun. Hotely a penziony mohou momentálně ubytovávat hosty za služebním účelem a lidi cestující za lékařem.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) fungovalo loni v Česku 10 706 hromadných ubytovacích zařízení. Služeb tuzemských ubytovacích provozů pak využilo 10,8 milionu turistů, což je meziroční pokles o 51 procent. Zahraničních hostů bylo méně téměř o tři čtvrtiny.