Letní počasí pomáhá restauracím k větším tržbám, chybí ale zahraniční turisté

Události: Restauracím pomáhá počasí (zdroj: ČT24)

Léto zvedá tržby restauracím, hosté mají větší zájem hlavně o podniky, které nabízejí i venkovní posezení. Podle provozovatelů stravovacích zařízení je ovšem oproti předchozím rokům znát, že se v plné míře nevrátili zahraniční turisté a že domácí klientela šetří jak na pokrmech, tak na nápojích.

Martin Gebauer točí pivo na pražském Žižkově šestým rokem, jeho výčep čítá celkem patnáct píp s různými druhy piv. Zákazníci podle něj chtějí poslední dobou spíše ta lehčí. „U těch je výtoč mezi 20–30 litry denně. Lehčí pivo má menší procento alkoholu, tím pádem vám to neudělá větší potíže na sluníčku,“ popisuje potřeby svých zákazníků.

Víc zákazníků do podniku zavítá v letních měsících hlavně přes týden a k večeru, tedy v chladnějším počasí. „Máme tady zahrádku, máme tady deset stolů, což je asi osmdesát míst. Bez zahrádky by hospoda nemohla existovat, protože lidi chtějí sedět přeci jenom venku,“ doplňuje výčepní.

V pivnici jsou dlouhodobě závislí hlavně na stálých hostech, pociťují ovšem úbytek těch zahraničních. Gebauer vzpomíná, že ještě před třemi lety bylo hostů v podniku i třikrát tolik. „Dalo by se říct, že na tu zahrádku je smutný pohled, protože je věčně prázdná, lidi přemýšlí o každé koruně,“ shrnuje.

Levnější jídlo a méněstupňové pivo

Na stálé zákazníky je odkázán také pivovar v pražském Ládví. I v tomto provozu mají v létě více návštěvníků přes týden, zároveň potvrzují, že se jejich hosté snaží šetřit. „Chodí hodně lidí na zahrádku, už od odpoledne. Jste na sídlišti, to znamená v principu, když se lidi vrátí z práce, tak co budou dělat doma,“ přibližuje sládek Pavel Palouš.

Trendem je podle něj dát si v restauraci spíše levnější jídlo. Venku si v pivovaru může sednout přes dvě stě lidí, piva tu proto prodají dost. Zákazníci si ho navíc kupují i s sebou, ať už v PET lahvích nebo sudech. Za řádově 14 dní se podle sládka vypije zhruba 40 hektolitrů klasického ležáku, stejné množství pak udělají lehčí desetistupňová piva a obdobně prý vyjdou i pivní speciály.

Právě deseti a méněstupňová piva jejich zákazníci v létě chtějí nejčastěji. V extrémně horkých dnech se ale majitelé restaurací shodují, že hostů vždy ubývá.